Vlad Filat: ONG-urile finanțate netransparent de UE au devenit o „putere nealeasă” în Republica Moldova

Finanțarea netransparentă a organizațiilor neguvernamentale (ONG) din fondurile Uniunii Europene provoacă tot mai multe controverse la nivel internațional. Președintele PLDM, Vlad Filat, a atras atenția asupra concluziilor unui nou raport al Curții de Conturi Europene, care evidențiază probleme grave legate de modul în care Comisia Europeană și statele membre au alocat, în perioada 2021-2023, peste 7,4 miliarde de euro către ONG-uri, fără mecanisme clare de control și transparență.

Potrivit lui Filat, această practică a contribuit inclusiv în Republica Moldova la crearea unei rețele de ONG-uri cu influență disproporționată asupra deciziilor politice, în absența unui mandat democratic.

”DEEP STATE 7 – lipsă de transparență în finanțarea ONG-urilor din fondurile UE.

Finanțarea netransparentă a activității ONG-urilor, în special de către USAID, a fost semnalată în mai multe studii internaționale. Din cauza interferențelor în afacerile interne și influențarea proceselor politice prin ONG-uri, activitatea USAID a fost suspendată, iar din septembrie 2025 va fi lichidată.

Prin diferite studii și analize, aceleași disfuncționalități au fost confirmate și la nivelul Uniunii Europene, iar concluziile Curții Europene de Conturi confirmă complexitatea și gravitatea situației.

Acest fenomen are repercusiune directă și asupra Republicii Moldova, deoarece a contribuit la apariția și funcționarea unei rețele de ONG-uri cu influență disproporționată asupra deciziilor politice, în absența unui mandat democratic.

Un nou raport al Curții de Conturi Europene (Raportul Special 11/2025) atrage atenția asupra modului netransparent și deficitar în care Uniunea Europeană alocă fonduri ONG-urilor. Concluziile raportului indică probleme cu privire la integritatea și controlul utilizării banilor publici europeni.

Principalele concluzii ale raportului:

7,4 miliarde de euro au fost direcționate către ONG-uri în perioada 2021-2023, în cadrul politicilor interne majore ale UE. Din această sumă, 4,8 miliarde de euro au fost acordate direct de Comisia Europeană, iar 2,6 miliarde de euro de către statele membre. Sume uriașe, gestionate cu o opacitate îngrijorătoare.

Informațiile privind finanțarea ONG-urilor sunt fragmentate, incomplete și adesea lipsite de fiabilitate. Lipsa unei baze de date coerente și accesibile afectează grav transparența utilizării fondurilor publice.

Activitățile de lobby și de reprezentare a intereselor desfășurate de ONG-uri nu sunt dezvăluite în mod clar, iar Comisia Europeană și alte organisme competente nu verifică în mod activ dacă beneficiarii respectă valorile fundamentale ale UE, precum statul de drept sau drepturile omului. Această pasivitate riscă să compromită credibilitatea și imaginea Uniunii Europene.

Anumite acțiuni de lobby au fost finanțate de Comisie într-un mod lipsit de transparență, iar raportul scoate la iveală faptul că unele ONG-uri se autodeclară astfel, fără ca statutul lor sau posibila influență exercitată de guverne să fie verificată în mod riguros.

Raportul Curții de Conturi Europene scoate în evidență probleme cu privire la transparența și responsabilitatea procesului de finanțare a ONG-urilor din  UE, ceea ce afectează încrederea publicului și reputația instituțiilor europene.

În consecință  ONG-urile nefiind organizații reprezentative sau democratice au ajuns să devină o clasă decizională puternică, nealeasă, care influențează politicile în întreaga Europă”, este declarația politicianului.

Total
0
Shares
Total
0
Share