Vlad Filat, președintele PLDM, avertizează asupra consecințelor grave ale demiterii guvernatorului BNM

Președintele PLDM, Vlad Filat, a avertizat astăzi asupra consecințelor grave pe care le poate avea demiterea ”ilegală și obraznică” a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

“Am atenționat atunci, că această decizie nu este doar ilegală, dar poate duce la consecințe grave pentru Republica Moldova”, a declarat Filat.

“FMI are reguli foarte stricte și foarte dure ce țin de independența Băncilor Naționale și este evident că va fi și un răspuns în perioada imediat următoare”, a mai adăugat el.

Filat a menționat că nu pot fi excluse așa acțiuni ca denunțarea sau suspendarea Acordului de finanțare cu Republica Moldova, cu condiționări foarte dure pentru ajustarea cadrului legal în vederea asigurării independenței Băncii Naționale.

“Trebuie de înțeles că de relația cu FMI depinde toată finanțarea noastră externă”, a subliniat Filat.

El a spus că se roagă să nu urmeze un asemenea scenariu, însă a avertizat că guvernanții ar trebui să fie pregătiți pentru consecințe dacă lucrurile vor derula anume așa.

“Asemenea situații, care sunt prea multe deja, apar când la guvernare sunt incompetenți și iresponsabili”, a concluzionat Filat.

Această declarație a lui Filat vine în contextul în care, pe 21 decembrie 2023, guvernarea supusă Maiei Sandu l-a demis pe Octavian Armașu din funcția de guvernator al Băncii Naționale. Decizia a fost criticată de opoziție și de experți, care au susținut că este ilegală și că poate avea consecințe grave pentru economia țării.

FMI a declarat că monitorizează îndeaproape situația și că va lua măsuri dacă va fi necesar.

Total
1
Shares
Total
0
Share