Politic

Vlad Plahotniuc despre protestul din 26 august: Asta ce e, protest pornit de cetățeni sau de un partid politic?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a oferit un interviu pentru IPN cu ocazia aniversării celei de-a 27-a aniversare a Independenței. Întrebat de ce guvernarea se confruntă cu proteste, liderul PDM propune să facem întâi o clarificare dacă este un protest real al oamenilor sau va fi un protest al unor partide politice.

„Iată, mâine PDM adună o sută de mii de oamenii și merge la sediul PAS și PPDA, își exprimă nemulțumirea față de o acțiune a acestor partide. Asta ce e, protest pornit de cetățeni sau de un partid politic? Desigur că este o acțiune a unui partid politic, altfel absolut în regulă, partidele au dreptul să facă astfel de acțiuni. Când vorbim despre protestele organizate de PPDA și PAS, corect ar fi să nu mai mințim populația și să spunem că sunt proteste inițiate de cetățeni simpli. Oamenii se uită la televizor și văd bine că cei care vorbesc acolo sunt câțiva lideri politici și câțiva așa-ziși reprezentanți ai societății civile, foști politicieni și ei. Deci ce protest al cetățenilor este acesta? Pe cine reprezintă ei? Se reprezintă pe ei ca partide și fac o acțiune politică. Ceea ce, repet, este absolut în regulă să-și adune activul de partid și să manifeste, este la fel de în regulă dacă se alătură și cetățeni fără viziuni politice”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Pe de altă parte, liderul politic spune că cei din PDM sunt atenți la mesaje, pentru că unele dintre mesajele transmise de opoziție sunt preluate din sondajele de opinie, ca să-și facă mai credibile acțiunile politice apelează la această șmecherie. „Aici apare însă partea care ne interesează și ne preocupă, ceea ce ține de nemulțumirile reale ale cetățenilor, indiferent dacă sunt susținători PDM sau împărtășesc alte viziuni politice”, afirmă democratul.

Și aici Plahotniuc ne dă un exemplu, ca să înțelegem cum acționează PDM ca partid aflat la conducerea statului. „La începutul guvernării noastre, în 2016, am avut o întâlnire cu oamenii de afaceri, la care ne-au fost semnalate cazuri de abuzuri din partea unor instituții. Erau mesaje foarte dure și am decis să acționăm imediat, să oprim aceste abuzuri. S-a discutat sever cu responsabilii din instituții, s-au lămurit cazurile respective, ca după puțin timp să apară alte abuzuri. Atunci am înțeles că nu este suficient să preluăm mesajul din societate și să-l rezolvăm punctual, dar trebuie o abordare sistemică. Și așa s-au născut inclusiv o parte dintre prevederile pachetului economic, votat de curând, unde sunt multe măsuri care blochează posibilitatea ca instituțiile să mai comită abuzuri asupra companiilor, au fost desființate instituții de control, au fost stabilite reguli și proceduri clare”, a spus Plahotniuc.

Totodată, el spune că așa crede PDM că trebuie să rezolve lucrurile, nu prin proteste false sau prin show-uri politice. „La fel am făcut cu programul „Prima Casă”. Ani de zile guvernarea condusă de PLDM s-a chinuit să lanseze programul și nu a reușit, noi însă în câteva luni am lansat deja trei etape ale programului, am ajuns la facilități pentru cetățeni, care nici nu puteau fi imaginate în trecut”, a mai declarat Plahotniuc.

Interviul integral poate citit aici: http://www.ipn.md/ro/special/93150

loading...

Comments are closed.