Politic

Vlad Plahotniuc: „Fenomenul migrației este firesc pentru toate statele ex-sovietice, nu doar pentru Republica Moldova”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a oferit un interviu agenției de presă IPN cu ocazia zilei independenței. În cadrul acestuia, liderul democrat a vorbit despre politicile, reformele promovate de PDM dar și despre situația socială din țară. Unul din aspectele atinse în acest interviu a fost problema migrației.

Președintele PDM afirmă că fenomenul migrației există în Republica Moldova de când aceasta și-ar declarat independența. Acest lucru nu a apărut recent și în opinia lui Vlad Plahotniuc au existat perioade de timp când fluxul migranților a fost unul mult mai mare decât în prezent. Acesta ne amintește despre datele statistice oficiale în urma cărora reiese că cel mai mare flux de plecări a fost până în 2015. Din 2016, de când Partidul Democrat și-a asumat guvernarea, acest flux de plecări s-a redus.

Plahotniuc spune că în tinerețe a fost nevoit și el să părăsească țara, în momentul studenției a trebuit să meargă peste hotare pentru a-și continua studiile și a-și întreține familia. Acesta spune că nu a plecat din cauza unui partid sau altul aflat la guvernare acesta spune că înțelegea bine că o țară aflată în curs de dezvoltare trebuie să treacă printr-o perioadă îndelungată până să se îmbunătățească situația și să pot face ceva aici.

Desigur că este simplu să spui că pleci din țară pentru că este nu știu ce partid la guvernare, însă dacă mâine ar veni un alt partid, oricum ai pleca, dacă asta este ceea ce vrei să faci până la urmă. Iar Republica Moldova nu este singurul stat din regiune în care s-au produs așa fenomene, analizați ce s-a întâmplat cu România în privința asta în perioada 1990-2010, de exemplu, ce s-a întâmplat cu Bulgaria, Ucraina, veți vedea că au avut fluxuri uriașe de plecări. România este stat membru al Uniunii Europene și tot are încă foarte mulți oameni plecați, chiar dacă situația s-a îmbunătățit substanțial.” afirmă Plahotniuc în interviul său.

Liderul democrat spune că din păcate migrația pentru regiunea post-sovietică este un fenomen firesc. E normal ca tinerii să vrea să trăiască într-o țară care le oferă o perspectivă imediată de un trai mai bun, drumuri mai bune, medicină, studii etc., mai cu seamă că evenimentele din acești 27 de ani de independență nu le-au oferit nicicum siguranța zilei de mâine.

Vlad Plahotniuc mai spune că esențial este ca până la urmă, Republica Moldova să ajungă să evolueze astfel ca moldovenii care au plecat peste hotare să poată să revină acasă și să își găsească un loc de muncă aici. ” Înțelegem că după ani de zile de crize politice, viteza cu care se fac schimbările este desigur afectată de pagubele produse de aceste crize și, cu toate acestea, iată că anul acesta au apărut primele semnale concrete că din punct de vedere economic Republica Moldova s-a pus pe drumul cel bun. Noi am trecut de punctul de turnură în balanța economică a statului și acum, după ani de pierderi sau stagnare, înregistrăm un progres sigur, remarcat și de partenerii noștri străini. Acest fapt ne dă speranțe și ne încurajează să muncim și mai mult.” a adăugat liderul PDM.

Interviul integral îl puteți citi AICI.

loading...

Comments are closed.