Politică

Vladimir Cebotari: Demisia președintelui CC ar putea fi rezultatul presiunii publice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vicepreședintele Partidului Democrat Vladimir Cebotari consideră că demisia președintelui Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, este rezultatul presiunii publice care s-a exercitat asupra lui, dar nu numai asupra acestuia. „Dumnealui a decis să-și asume tot acest foc pentru a salva instituția Curții Constituționale”, a declarat democratul la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Potrivit lui, inițial și președintele Igor Dodon, și liderii politici Maia Sandu și Andrei Năstase, ar fi recunoscut drept termen limită de formare a majorității parlamentare data de 7 iunie, însă nu se știe de ce a doua zi retorica acestora s-a schimbat. „Acum este evident că a existat o presiune foarte puternică din exterior. Eu cred că nu mai sunt dubii în acest sens”, consideră democratul.

Totodată, Vladimir Cebotari spune că anterior nu a existat o practică în care CC să-și revizuiască propriile decizii. Democratul spune că acest lucru s-a întâmplat după ce PDM a predat în mod pașnic puterea, iar președintele Igor Dodon și prim-ministra Maia Sandu au făcut mai multe solicitări dure Înaltei Curți să-și revizuiască propriile decizii. „Din cauza acelei presiuni pe care a avut-o asupra sa, Curtea a cedat. Respectiv, probabil, instanțele noastre, Curțile noastre nu au suficientă independență, dacă acceptă presiunea politicului din exterior”, spune politicianul.

În opinia lui, precedentele care se creează acum constituie un pericol extrem de mare. „Această demitere a funcționarilor doar pentru că nu împărtășesc aceleași viziuni politice, această presiune asupra Curții Constituționale doar din simplul motiv că nu place hotărârea care a fost emisă creează precedente după care de fiecare dată politicul să intervină și după propriul plac să schimbe persoanele din funcții care se consideră cu inamovibilitate și imunitate superioară. Din păcate, aceste precedente ne vor costa foarte scump și acești politicieni care fac astfel de presiuni, din punctul meu de vedere, fac acțiuni negândite și iresponsabile”, a declarat Vladimir Cebotari.

loading...

Comments are closed.