Externe

Vladimir Putin avertizează asupra riscului unui conflict de anvergură în Peninsula Coreea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Situația din Peninsula Coreea s-a acutizat și se află la limita unui conflict de anvergură, consideră președintele rus Vladimir Putin, argumentând într-un articol apărut vineri că numai un dialog fără condiții prealabile ar putea rezolva criza nord-coreeană, relatează presa rusă.

Calculul că numai presiunea exercitată la adresa Phenianului poate duce la oprirea programelor nuclear și de rachete ale Coreii de Nord este „greșit și fără perspectivă”, apreciază președintele rus în articolul publicat de cele mai importante mass-media din țările BRICS ( Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) înaintea unui summit al organizației care va începe duminică în China.

Rusia consideră că numai prin dialog, fără provocări și exercitarea de presiuni poate fi rezolvată problema nord-coreeană, scrie Putin.

„Problemele regiunii nu pot fi rezolvate decât printr-un dialog angajat de toate părțile interesate și fără condiții prealabile. Provocările, presiunile și retorica militaristă și insultătoare duc spre impas”, a insistat președintele rus.

Moscova și Beijingul, a evocat șeful statului rus, au elaborat o „foaie de parcurs pentru reglementarea situației din Peninsula Coreeană, menită să contribuie la reducerea treptată a tensiunilor, la crearea unui mecanism pentru o pace durabilă și securitate”, fără a folosi amenințări sau forța militară.

Competiția de a arăta cine este mai puternic între diferite țări în Peninsula Coreeană a adus regiunea în pragul unui conflict militar, a avertizat joi Ministerul de Externe rus, citat de publicația Vzgliad.

Comentând situația din regiune, Moscova a lansat un apel către toate părțile implicate să procedeze la lansarea unui dialog fără condiții prealabile.

Aceste comentarii intervin în contextul în care de o lună președintele american Donald Trump este implicat într-un război al declarațiilor cu Coreea de Nord, după ce a amenințat cu „foc și furie”. În replică, regimul de la Phenian a avertizat că va lansa o salvă de rachete în direcția teritoriului american din Guam.

Phenianul a continuat provocările la adresa vecinilor săi și a efectuat marți un test cu rachetă cu rază intermediară ce a survolat Japonia înainte de a cădea în Oceanul Pacific, în pofida rezoluțiilor ONU și a noilor sancțiuni impuse luna trecută, destinate să reducă cu o treime veniturile din exporturi ale regimului comunist nord-coreean, ca reacție la recentele sale teste cu rachete.

Săptămâna trecută, SUA și Japonia au impus sancțiuni individuale împotriva unor entități și persoane particulare care fac afaceri cu Phenianul din țări ca Rusia și China.

loading...

Write A Comment