Vladimir Putin și Joe Biden au acceptat să se întâlnească. Cum va avea loc întrevederea

Preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, Joseph Biden şi Vladimir Putin, au acceptat, în principiu, ideea propusă de omologul lor din Franţa, Emmanuel Macron, privind organizarea unui summit pe tema securităţii şi stabilităţii Europei, informează Mediafax.ro

Preşedintele Republicii a vorbit cu preşedintele SUA, domnul Joe Biden, şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir Putin. A propus organizarea unui summit al preşedinţilor Biden şi Putin, care să fie urmat de o reuniune cu părţile relevante, pentru a discuta despre securitatea şi stabilitatea strategică a Europei. Preşedinţii Biden şi Putin au acceptat amândoi principiul unui astfel de summit”, anunţă Preşedinţia Franţei într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Conţinutul va trebui pregătit de secretarul de Stat Antony Blinken şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cursul întâlnirii de joi, 24 februarie. Se va putea desfăşura doar cu condiţia ca Rusia să nu invadeze Ucraina. Preşedintele Republicii va colabora cu toate părţile implicate pentru a pregăti conţinutul acestor discuţii“, precizează Palatul Elysée.

Casa Albă confirmă că Joe Biden este de acord “în principiu” să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin

Preşedinţia SUA a confirmat, în cursul nopţii de duminică spre luni, că Joseph Biden este de acord să aibă o întrevedere cu Vladimir Putin.

Aşa cum preşedintele a transmis clar în mod repetat, noi menţinem angajamentul în favoarea continuării diplomaţiei până în momentul în care începe o invazie. Secretarul de Stat Blinken şi ministrul Lavrov au programată o întâlnire spre sfârşitul acestei săptămâni, în Europa, cu condiţia ca Rusia să nu lanseze acţiunea militară. Preşedintele Biden a acceptat în principiu o întâlnire cu preşedintele Putin pe baza acestui angajament, repet, dacă nu se va produce o invazie. Noi suntem mereu pregătiţi pentru diplomaţie. De asemenea, suntem pregătiţi să impunem rapid consecinţe severe dacă Rusia va opta, în schimb, pentru război. Iar, în momentul actual, Rusia pare să continue pregătirile pentru un asalt de amploare asupra Ucrainei foarte curând“, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au discutat duminică, prin telefon. Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au evidenţiat “necesitatea privilegierii unei soluţii diplomatice la actuala criză şi vor face tot posibilul în acest sens. Cei doi lideri au convenit că sunt necesare activităţi intense pentru a permite o reuniune a Grupului Trilateral de Contact în următoarele ore, cu obiectivul obţinerii angajamentului tuturor părţilor pentru un armistiţiu de-a lungul liniei de contact“, a transmis Palatul Élysée duminică după-amiază.

Din Grupul Trilateral de Contact fac parte Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). De asemenea, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au pledat pentru reluarea negocierilor în Formatul Normandia, din care fac parte Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania.

Duminică seară, Emmanuel Macron şi Joseph Biden au stabilit să continue eforturile diplomatice în următoarele zile pentru evitarea unei invervenţii militare ruse în Ucraina.

Cei doi lideri sunt total de acord ca în următoarele zile să continue toate acţiunile utile care să menţină deschise opţiunile şi să faciliteze prevalarea unei soluţii diplomatice”, a comunicat Preşedinţia Franţei, potrivit postului BFMTV.

Casa Albă a anunţat că preşedintele Joseph Biden şi Emmanuel Macron “au discutat despre eforturile diplomatice şi despre acţiunile în sensul descurajării militare aflate în curs ca reacţie la mobilizarea de forţe militare ruse la frontierele Ucrainei“.

Emmanuel Macron a discutat duminică şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum şi cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Total
0
Shares
Total
0
Share