Externe

Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Franța! Va discuta cu Macron despre situația din Ucraina

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron îl așteaptă în vizită pe omologul său rus, Vladimir Putin, luni, 19 august. Cei de la Paris speră să convingă Moscova să ia măsurile necesare pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, notează agenţia France Presse.

Putin este rareori invitat de către puterile occidentale pentru vizite de stat în contexul unor tensiuni crescânde, dar Franţa crede că alegerea lui Volodimir Zelenski în fruntea Ucrainei ar putea oferi un nou impuls pentru rezolvarea conflictului dintre Kiev şi Moscova.

Macron îl va întâmpina pe Putin la ora 17:30, la reşedinţa sa oficială de vacanţă din Bregancon, în sudul Franţei, cu doar câteva zile înainte să găzduiască alţi lideri mondiali, inclusiv pe preşedintele Donald Trump, în cadrul summitului G7 care va avea loc în perioada 24-26 august la Biarritz.

Rusia a fost exclusă din ceea ce obişnuia să fie G8, în 2014, după anexarea Peninsulei Crimmea, pe care comunitatea internaţională a considerat-o ilegală.

Din 2014 până în prezent, aproximativ 13.000 de persoane au murit în conflictul dintre separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele ucrainele, în regiunea Donbas.

Zelenski a promis că va încheia conflictul şi arată semne de o mai mare flexibilitate, faţă de predecesorul său, Petro Poroşenko, deşi până acum nu a semnalat vreo concesie majoră.

Preşedintele Zelenski a făcut oferte la care – considerăm noi – preşedintele Putin ar trebui să răspundă într-un mod încurajator”, a spus un oficial francez, care a preferat să nu fie numit în articolul AFP.

Vom intensifica eforturile noastre în ceea ce priveşte Ucraina, în special în cadrul formatului Normandia”, care cuprinde Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania. „Alegerea preşedintelui Zelenski ne oferă spaţiu de manevră”, a adăugat oficialul.

Macron este foarte interesat de intermedierea unei posibile rezolvări a conflictului din Ucraina, găzduindu-l pe Zelenski, pentru discuţii, în iunie, în cadrul uneia dintre primele vizite oficiale ale liderului de la Kiev în calitate de preşedinte.

Zelenski s-a oferit să se întâlnească cu Putin faţă în faţă şi cei doi lideri au vorbit la telefon, săptămâna trecută, atunci când patru soldaţi ucraineni au fost ucişi într-un atac cu grenadă. „L-am sunat de urgenţă. I-am spus că acest lucru nu ne aduce mai aproape de pace”, a precizat Zelenski.

Sursă: www.adevarul.ro

loading...

Comments are closed.