Politic

Vladimir Socor de la analistul de buzunar al lui Voronin la expert occidental și susținător al blocului ACUM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vladimir Socor, fiul lui Matei Socor, un personaj comunist de mare importanță care a reușit să se evidențieze într-atât încât să fie menționat chiar de Elena Ceaușescu în autobiografia sa. Vladimir însă este de o perioadă îndelungată prezentat ca fiind un analist occidentatl, acesta fiind membru al asociației Jamestown cu oficiul în SUA.

În momentul de față, Vladimir Socor este actualmente unul din experții fideli al blocului ACUM, acesta din anul 2015 a arătat că nu este indiferent față de soarta Platformei DA, dar nu trebuie să credem că este singura „dragoste eternă” a analistului de la Jamestown. În trecut, acesta era un prieten foarte apropiat cu Iurie Roșca și Vladimir Voronin. Acest lucru se vedea clar mai ales prin interviurile, analizeze și declarațiile lui Socor cu privire la regimul comunist dintre anii 2001-2009.

Astfel, în cadrul unei analize ce a apărut în presa din Republica Moldova în anul 2008, Vladimir Socor încerca să îl îndreptățească pe Iurie Roșca pentru votul oferit lui Voronin în 2005. Acesta îl prezintă pe liderul comunist ca fiind o persoană pro-occidentală (nici pomină de acest lucru nu era), mai mult de atât, PCRM-ul este prezentat de Voronin ca fiind un partid care luptă cu ofensiva FSB-istă în Republica Moldova, lucru despre care și-a dat seama și Iurie Roșca, care i-a și oferit votul alături de colegii de partid din PCRM, voturi care au prelungit perioada de conducere comunistă în Republica Moldova.Vladimir Socor afirmă că mișcarea lui Iurie Roșca a fost una foarte reușită și foarte importantă pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Vladimir Socor a susținut ideea lui Vladimir Voronin că limba vorbită în Republica Moldova este moldovenească. Liderul comuniștilor, deseori s-a referit la spusele lui Socor spunând că  limbii ţine de decizia politică a ţării şi a majorităţii populaţiei. Iar 78% din cetăţenii R. Moldova s-au identificat drept moldoveni, iar limba şi-au numit-o moldovenească.

De declarații în apărarea lui Voronin nu s-a lăsat Socor nici în anul 2009. În cadrul uneo conferințe de presă organizate la sediul agenției de presă Omega, un instrument de propagandă al PCRM-ului care în momentul de față este condusă de fostul deputat comunist Alexandr Petcov, Socor a luat apărarea lui Voronin în conflictul său cu Băsescu. Acesta a evidențiat calitățile diplomatice ale liderului comunist care nu a reacționat și nu a răspuns cu aceeași monedă la declarațiile de critică ale lui Băsescu la adresa guvernării comuniste care era acuzată în momentul dat de fraudarea alegerilor parlamentare care a dus la proteste violente în data de 7 aprilie 2009.

Vladimir Socor în același interviu spunea că Republica Moldova va merge spre Uniunea Europeană nu cu ajutorul Bucureștiului dar va ajunge acolo direct prin ușa Bruxelles-ului. Astfel, tot Vladimir Socor este citat într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, încearcă să justifice comportamentul guvernării comuniste și se alătură la spusele lui Mircea Geoană care spunea că declarațiile lui Băsescu prin care era condamnat PCRM-ul nu sunt nimic altceva decât declarații populiste electorale.

Imediat după căderea regimului comunist, Vladimir Socor schimbă brusc mesajul și devine un analist pro-european care susținea PLDM-ul și încerca să-i facă pe toți să uite de trecutul său comunist.

loading...

Comments are closed.