Vladimir Voronin (PCRM) contestă rezultatele referendumului și alegerilor prezidențiale: „Mandatul de președinte nu poate fi considerat legal”

Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și deputat în Parlament, a criticat dur modul în care s-au desfășurat referendumul constituțional din 20 octombrie 2024 și turul doi al alegerilor prezidențiale, contestând validitatea rezultatelor și acuzând Curtea Constituțională (CC) de nereguli și partizanat politic. Partidul Comuniștilor a fost singurul concurent electoral care a militat activ pentru opțiunea „NU” în cadrul referendumului.

Voronin a acuzat judecătorii Curții Constituționale, inclusiv pe președintele instituției, Domnica Manole, de comportament „obraznic” și de refuzul de a permite reprezentanților PCRM să adreseze întrebări în timpul discuțiilor privind validarea rezultatelor. „S-au speriat foarte tare când ne-au văzut în sediul Curții Constituționale. O oră și jumătate nu au putut intra în ședință, tremurau tot și nu ne-au permis să luăm cuvântul, a declarat liderul comunist.

Voronin a susținut că referendumul nu s-a desfășurat conform legii și că rezultatele sale ar trebui invalidate, argumentând că multe buletine de vot au fost declarate nevalabile, dar ulterior au fost considerate valide în mod abuziv. Potrivit acestuia, 42 518 buletine de vot, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC), au fost invalidate, dar în mod eronat au fost luate în calcul în categoria voturilor pentru „DA”.

De asemenea, liderul comunist a ridicat semne de întrebare asupra votului diasporei în alegerile prezidențiale, susținând că acesta a generat o situație controversată, în care ar exista doi președinți – unul votat de cetățenii din Republica Moldova și altul votat de diaspora. „Noi nu recunoaștem valabilitatea nici a referendumului, nici a alegerilor prezidențiale. Mandatul de președinte nu poate fi considerat legal”, a afirmat Voronin.

Partidul Comuniștilor intenționează să desfășoare o campanie amplă împotriva validării rezultatelor, contestând atât referendumul, cât și alegerile prezidențiale și solicitând o revizuire completă a proceselor electorale recente.

Amintim că, duminică, 20 octombrie 2024, a avut loc referendumul constituțional cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și primul tur al alegerilor prezidențiale. În urma scrutinelor, opțiunea „DA” a fost susținută de majoritatea cetățenilor, iar Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au trecut în turul doi al alegerilor prezidențiale, câștigate duminica trecută, 3 noiembrie 2024, de Maia Sandu. La nivel național, pentru opțiunea „NU” au votat majoritatea persoanelor, iar Maia Sandu a pierdut alegerile în țară, ea câștigând datorită suportului din diaspora.

Total
0
Shares
Total
0
Share