Politic

Vocea critică a Președintelui Dodon: Summitul Parteneriatului Estic a confirmat caracterul iluzoriu al integrării europene

Pinterest LinkedIn Tumblr

Summitul Parteneriatului Estic a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai jos sertar al preocupărilor Europei. Acesta este mesajul oficial al președintelului Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Dezamăgirea europenilor față de Chișinău e constantă, iar șansele Moldovei de a se integra în UE sunt aproape egale cu zero pentru următoarele decenii. Se adeverește că pînă acum guvernările pro-europene au promovat o geopolitică a iluziilor”, declară Dodon.

Astfel, el crede că retorica și geopolitica antirusească este nu doar nejustificată, ci și complet inutilă pentru relațiile cu Occidentul. Și este extrem de nocivă pentru dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova, deoarece creează dezbinare etnică și socială internă, prejudiciază bunele relații cu partenerii din Est, în special cu Federația Rusă.

„În ultimii ani, cetățenii Republicii Moldova au fost supuși unei campanii de manipulare masive, scopul căreia era și este de a demonstra că aderarea la Uniunea Europeană este nu doar un obiectiv realizabil, ci și că se va produce într-un viitor apropiat. Și aceste manipulări se făceau și se fac pe fondul gravelor probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar și a mesajelor clare venite de la Bruxelles că UE nu intenționează să se extindă”, adaugă Dodon.

Șeful statului mai afirmă că și mai grav este că, făcând-o pe pro-europenii, cei de la putere au distrus relațiile de parteneriat strategic cu Federația Rusă, au provocat artificial conflicte și scandaluri care ne-au îndepărtat de partenerii noștri estici, care au jucat tot timpul un rol important în dezvoltarea economiei țării noastre.

ue, parteneriatul estic, moldova, georgia, ucraina, pavel filipTelegraph.md amintește că săptămâna trecută la Bruxelles a avut loc al 5-lea Summit al Parteneriatului estic, un cadru de colaborare a UE cu șase țări din fostul spațiu sovietic, inclusiv R. Moldova. Premierul de la Chișinău, Pavel Filip a fost semnat acolo un Acord de împrumut dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară. Țara noastră va primi de la UE 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant.

 

loading...

Comments are closed.