Alte știri

Voronin i-a cerut președintei “neconstituționale” să dizolve Parlamentul chiar și prin măsuri neconstituționale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul președinte de țară, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, îi propune președintei Maia Sandu să semneze un decret de dizolvare a Parlamentului, mergând astfel în alegeri parlamentare anticipate. Deși președintele țării nu are atribuții pentru asta și semnarea unui asemenea decret contravine Constituției, Voronin motivează că situația din țară este „extraordinară” și sunt necesare măsuri radicale pentru schimbarea în bine, scrie zdg.md

În cadrul unei emisiuni de la N4, Voronin a spus că actualul Parlament merită dizolvat chiar și pe căi neconstituționale, întrucât a ajuns „o gloată de persoane, fiecare cu interesele sale și cu probleme legate de corupție, furt, averea și care fug din partid în partid”.

„Acesta nu este Parlament. El trebuie dizolvat fie în mod constituțional, fie nu în mod constituțional. Maia Sandu trebuie să se întoarcă din Kiev, să-l invite pe cel de la pază, să îi spună să închidă toate ușile Parlamentului, să nu permită să intre nimeni acolo și să emită decret despre data alegerilor parlamentare. Cei din Europa să își iasă din minți cât vor vrea. Despre cei din America nu vorbesc, că acum au problemele lor. Asta e Moldova noastră, noi alegem Parlamentul, le dăm mandat de încredere și ei își bat joc. Acest Parlament trebuie dat jos cu orice preț”, a spus Vladimir Voronin.

Liderul PCRM se declară împotriva încălcării legislației și a Constituției, dar motivează că un decret de dizolvare a Parlamentului semnat de președinta Sandu s-ar face într-un moment în care țara se află într-o situație „excepțională”.

„Eu sunt împotriva încălcării Constituției, dar acum este o situație extraordinară. Trebuie luate măsuri extraordinare. Ea (președinta Sandu – n.r.) trebuie să anunțe situație excepțională și să mergem înainte. Dacă va fi susținută de norod (popor – n.r.), formăm Guvernul și nu ne uităm la nimeni. Cei de la Curtea Constituțională nu sunt apostoli. Să vadă ce se întâmplă în țară. Sunt categoric împotriva încălcării legilor, dar acum sunt situații excepționale”, a mai spus liderul comuniștilor.

Voronin este de părere că președinta Sandu „trebuie să declare stare de urgență în țară”.

Amintim că PCRM califică drept neconstituțională alegerea Maiei Sandu în fruntea Republicii Moldova, după anularea, în 2016, a normei constituționale privind alegerea președintelui cu votul deputaților.

loading...

Comments are closed.