Alte știri

Voronin: ”Reforma constituțională nu poate fi înfăptuită o reformă veritabilă a justiției”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele PCRM, Vladimir Voronin, susține ideea promovării reformei constituționale în Republica Moldova. Liderul comuniștilor a declarat, la un post local de televiziune, că după alegerile parlamentare anticipate este necesară crearea unei comisii speciale care să se ocupe de elaborarea textului unei Constituții reformate, informează Primul.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

În opinia lui Voronin, guvernările de după 2009 au violat în repetate rânduri Legea Supremă a țării. Liderul comuniștilor a menționat că, în această perioadă, Constituția a fost modificată de 22 de ori, iar toate amendamentele nu au făcut decât să creeze problemele pentru țară și pentru cetățeni.

Vladimir Voronin a accentuat că fără reforma constituțională nu poate fi înfăptuită o reformă veritabilă a justiției.

Liderul comuniștilor a mai spus că noul text al Constituției trebuie supus neapărat votului în cadrul unui referendum național.

Amintim, în aprilie, la propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a constituit Comisia specială pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională. Președintele socialiștilor a declarat că această reformă trebuie să vizeze relația dintre Președinte, Guvern și Parlament, astfel ca să fie evitate blocajele politice, să interzică conducătorilor statului să dețină mai multe cetățenii, să combată traseismul politic și să prevadă reducerea numărului de deputați, dar și să stipuleze clar competențele Curții Constituționale, care în ultimul timp a devenit un instrument în mâinile unor politicieni.

Igor Dodon a remarcat că în Constituția Republicii Moldova mai trebuie să fie indicat expres că partidele care pledează pentru lichidarea statului urmează să fie interzise.

Citește și: Voronin a criticat reforma în învățământ promovată de Maia Sandu în perioada aflării sale la șefia Ministerului Educației: Așa ceva nici pe război nu s-a întâmplat

loading...

Comments are closed.