Votat în prima lectură: Concediul paternal va putea fi luat în părți

Parlamentul a votat în prima lectură inițiativa legislativă a deputaților PAS, Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, și Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe, care prevede noi măsuri de sprijin pentru familiile cu copii.

Una din prevederile proiectului va oferi mai multă flexibilitate în modul de utilizare a concediului paternal. Tatăl va avea dreptul să îl utilizeze fragmentat în părți. Totodată, părinții care imediat sau în scurt timp de la concediul de îngrijire a copilului intră în alt concediu de maternitate, vor avea mai multe opțiuni de stabilire a indemnizației pentru concediul de maternitate și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Proiectul de lege vine și cu măsuri de sprijin pentru familiile care adoptă copii, prin instituirea mai multor concedii sociale pentru părinții care sunt în proces de adopție, au adoptat un copil sau au plasat un copil în Serviciul de tutelă/curatelă în familia acestora. Printre acestea se numără concediul parțial plătit pentru părinții adoptivi pe perioada de încredințare, concediul integral plătit pentru părinții adoptivi, concediul paternal plătit, concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului adoptat care în ziua adopției are vârsta mai mare de trei ani.

Potrivit autorilor, aceste inițiative vin să susțină familiile din Republica Moldova și să ușureze îmbinarea vieții de familie cu viața profesională a părinților.

Proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de asigurări sociale și a Codului muncii a fost comasat cu un alt proiect de lege care vizează unele prestații de asigurări sociale și care a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

PROIECTUL final urmează a fi votat în lectura a doua.

Total
0
Shares
Total
0
Share