VOXREPORT publică documente oficiale: Blocul Electoral ACUM este finanțat ilegal

”Blocul ACUM întrece măsura. Au fost acceptate donaţii de 200 mii lei în timp ce legea permite doar 12 salarii a câte 6975 lei. Art. 41 lit. e) din Codul electoral, plafoanele donaţiilor în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală constituie 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv din partea persoanelor fizice şi, respectiv, 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv din partea persoanelor juridice”, a denunțat în mod public Calmîc Ion, reprezentantul Partidului Național Liberal.

Potrivit articolului de pe VOXREPORT.MD care au la bază declarațiile lui Calmîc, donația de 200 mii de lei pentru Blocul Electoral ACUM a parvenit de la întreprinderea ”Edit-Prom” SRL, care este condusă de ex-vicepreședintele PPDA Aliona Mandatii.

Raportul oficial al BE ACUM este publicat și pe siteul oficial al Comisiei Electorale Centrale (vezi aici), iar documentul demonstrează în mod direct finanțarea ilegală săvârșirea faptei penale prin acceptarea donației de către persoanele responsabile, în cazul dat fiind Moțpan Chiril și a trezorierului Pîslari Daniela.

Conform prevederilor Codului Electoral, pentru finanțarea activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă şi a campaniilor electorale pot fi utilizate doar resurse financiare provenite din activitatea de muncă, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurata pe teritoriul Republicii Moldova. Finanțarea directă şi/sau indirectă a grupurilor de inițiativă, precum şi susţinerea materială prin alte forme a campaniilor electorale ale concurenților electorali de către persoane fizice sau juridice se efectuează cu respectarea condițiilor din articolul 41 alin.(2) lit. a)-j). Astfel, plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral se stabilește de către Comisia Electorală Centrală, luând ca bază de calcul un coeficient înmulțit cu numărul de alegători din circumscripția electorală în care au loc alegerile.

În acest sens, la 24 septembrie 2019 a fost aprobat Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali (Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2704 din 17 septembrie 2019, modificat prin hot. CEC nr. 2733 din 24 septembrie 2019) (vezi aici), iar prin pct.13 a fost stabilit plafonul maxim admisibil pentru finanțarea campaniei electorale din 2019: ”Persoanele fizice au dreptul să doneze concurentului electoral până la 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, iar persoanele juridice, până la 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv”, menționează VOXREPORT.MD.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share