Economic

Vremuri bune: Moldovagaz se îngroapă în datorii, confirmă conducerea acestei companii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vadim Ceban, președintele Moldovagaz: Explicații privind ultima solicitare a SA „Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică privind majorarea tarifului pentru gazele naturale:

1. SA „Moldovagaz” nu a căutat niciodată să ridice tarifele cu orice preț. Ne prețuim consumatorii și căutăm mereu un echilibru între interesele furnizorului și ale consumatorului.

2. Situația este de așa natură încât prețul de achiziție de astăzi inclus în tarif (696 USD la 1.000 de metri cubi) este cu 284 USD mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie (980 USD). Dacă înmulțim cu volumul consumului de gaze în iulie, care este de 26 de milioane de metri cubi, atunci diferența va fi de peste 7 milioane de dolari.

3. Numai în 2022, compania a acumulat deja abateri negative de tarif de la costul achiziționării gazelor naturale pentru 783 milioane lei. Dacă luăm în considerare abaterile financiare pe ultimul an (1,7 miliarde lei), atunci suma totală a abaterilor va fi de circa 2,5 miliarde lei. Menționez că Moldovagaz nu solicită compensarea acestor abateri financiare în termen de un an, așa cum prevede metodologia ANRE.

4. Pe lângă plata gazelor naturale consumate, societatea este obligată să efectueze cheltuieli fixe pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale. Pentru iulie, această sumă a cheltuielilor va fi de la 120 la 140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale. Ținând cont de faptul că la data de 01.07.2022 soldul conturilor companiei era de doar 14 milioane de lei, ținând cont de prioritatea de plată a obligațiilor de achiziție de gaze naturale până la data de 20.07.2022, putem concluziona cu siguranță că nu toate cheltuielile a societății vor fi finanțate integral .

5. Datoria Moldovagaz pentru obligații la buget sub formă de TVA la importurile de gaze naturale în lunile aprilie și mai 2022, în baza deciziei CSE, este de 107 milioane de lei, iar în fiecare săptămână compania va rambursa parțial această datorie. În iulie devine necesară plata TVA-ului pentru luna iunie, ceea ce, la rândul său, determină și o povară financiară semnificativă.

6. Datoria tuturor categoriilor de consumatori pentru gazele naturale furnizate de la începutul anului este de 79 milioane lei. Având în vedere interdicția până la 30 iulie privind deconectarea debitorilor, nu văd o tendință pozitivă în achitarea sumei totale a datoriilor în următoarele 14 zile, care este necesară pentru a strânge fonduri pentru plata către furnizorul principal.

loading...

Comments are closed.