Xi Jinping afirmă că Beijingul dorește consolidarea relațiilor cu Uniunea Europeană

China dorește să-și consolideze relațiile cu Uniunea Europeană, a declarat vineri președintele Xi Jinping în cadrul unei întrevederi, la Beijing, cu premierul belgian Alexander De Croo, scrie Agerpres.ro

De Croo a sosit joi în China și a inaugurat noua ambasadă a Belgiei la Beijing. El s-a întâlnit și cu ministrul chinez de externe Wang Yi.

„China dorește să lucreze cu Uniunea Europeană pentru a promova un progres constant în relațiile China-UE în noul an”, a declarat liderul chinez în cadrul întâlnirii cu premierului belgian care a avut loc vineri la Palatul Poporului din Beijing, a informat televiziunea de stat CCTV.

„În contextul unei situații internaționale haotice, este necesar să construim mai multe punți între China și Europa”, a spus Xi Jinping, adăugând că cele două părți ar trebui „să promoveze împreună pacea, stabilitatea și prosperitatea globală”.

Beijingul și UE sunt importanți parteneri comerciali, însă blocul comunitar și-a semnalat recent intenția de a-și reduce dependența de China în materie de tehnologie și în alte sectoare.

UE, îngrijorată de concurența potențial neloială a vehiculelor electrice chineze mai ieftine, a lansat oficial o anchetă privind subvențiile acordate de Beijing producătorilor chinezi.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat această investigație în septembrie, acuzând China că menține costul vehiculelor sale electrice „artificial scăzut datorită subvențiilor publice enorme”.

China a denunțat ancheta pe care a calificat-o drept un „protecționism pur” și a subliniat că este probabil să dăuneze relațiilor comerciale sino-europene.

La începutul lunii ianuarie, Beijingul a lansat o anchetă antidumping asupra băuturilor spirtoase, precum coniacul, importate din UE.

Într-o manieră mai generală, deteriorarea relațiilor dintre China și Occident în ultimii ani a stârnit îngrijorări la Bruxelles cu privire la potențialele vulnerabilități legate de inteligența artificială, dezinformarea și securitatea datelor.

Premierul belgian Alexander De Croo a scris vineri pe rețeaua de socializare X că s-a întâlnit de asemenea cu premierul chinez Li Qiang pentru „a discuta provocările comune, precum schimbările climatice, apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și prevenirea viitoarelor pandemii”.

Cei doi oficiali au discutat și despre invazia Rusiei în Ucraina, a mai spus De Croo.

Refuzul Beijingului de a condamna Moscova pentru acțiunea militară în Ucraina a afectat relațiile dintre China și UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share