Xi Jinping, mesaj de avertizare pentru Occident: Cine îndrăznește să atace China se va lovi de Marele Zid de Oțel

China a celebrat cu fast împlinirea a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist, cel care domină acum toate aspectele vieții a peste un miliard de chinezi. Președintele Xi Jinping n-a pierdut ocazia să atace Occidentul, spunând că poporul chinez nu va mai accepta să fie intimidat și hărțuit de alte națiuni.

Xi Jinping a spus, sfidător, că oricine e dușmanul Chinei va fi distrus în fața Marelui Zid de OțelS-a terminat cu veacul de invazii și subdezvoltare, a spus liderul chinez, aluzie către Războaiele Opiumului din secolul al XIX-lea și invazia japoneză din Al Doilea Război Mondial. Mesajul este însă cât se poate de ancorat în prezentîn condițiile competiției acerbe cu Statele Unite și a declarației NATO, care definește China drept o provocare pentru securitatea Alianței Nord-Atlantice.

Măreția Chinei este, istoric, inevitabilă și această țară nu va mai fi „atacată, oprimată și subjugată” de țări străine, a proclamat Xi Jingping.  „Oricine îndrăznește să încerce asta, se va izbi sângeros cu capul de un mare zid de oțel ridicat de peste 1,4 miliarde de chinezi”, a spus Xi Jinping într-un discurs rostit în limba chineză, dar a cărui traducere ulterioară în limba engleză, transmisă de guvern, a părut să aibă un ton mai ponderat, relatează CNN.

Prefigurând o continuare a liniei dure a politicii sale externe, liderul de la Beijing a spus că deși China va primi „sugestii utile” din partea altor guverne, nu va accepta „predici pe un ton superior”.

Xi Jining a vorbit în fața a 70.000 de persoane, într-o ceremonie cu o coregrafie atent pusă la punct, care a avut loc în Piața Tiananmen. El a ținut un discurs cu puternice accente naționaliste, în care a afirmat că numai partidul comunist poate asigura stabilitatea constantă a Chinei, iar orice încercare de a-l separa de țară va eșua. „Fără Partidul Comunist, nu va exista o nouă China”, a proclamat Xi în aplauze și urale furtunoase.

Discursul președintelui a fost încununarea unor ceremonii fastuoase în capitală, desfășurate în ciuda ploii, pentru a marca centenarul partidului comunist. N-au lipsit cântecele patriotice, discursurile oficialilor și survoluri ale Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare.

În discursul său, Xi, considerat cel mai puternic lider al țării de la Mao încoace, a anunțat că partidul și-a îndeplinit obiectivul centenar de a crea o „societate moderat prosperă” în China. „Acum ne îndreptăm  cu pași încrezători spre cel de-al doilea obiectiv centenar, acela de a face din China o mare țară socialistă, modernă din toate punctele de vedere”, a declarat Xi.

Liderul chinez nu și-a concentrat atenția doar asupra trecutului, ci a privit și spre următoarea generație a Partidului Comunist, cerându-le tinerilor „să se ridice la înălțimea așteptărilor vremurilor”.

Sursa: Digi24

Total
0
Shares
Total
0
Share