Alte știri

Zece mii de ruşi au ieșit în stradă ca să-l susțină pe guvernatorul regiunii Habarovsk, arestat ca suspect de crimă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cel puţin 10.000 de manifestanţi au ieşit sâmbătă în stradă, în oraşul Habarovsk, pentru susţinerea guvernatorului provinciei cu acelaşi nume din extremul orient al Rusiei. Serghei Furgal a fost arestat săptămâna trecută ca suspect de crimă.

Serghei Furgal, membru al Partidului Liberal Democrat, a câştigat alegerile din provincie în 2018, în faţa unui contracandidat din formaţiunea de guvernământ Rusia Unită, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin.

Guvernatorul a fost dus în arest preventiv la Moscova, fiind suspectat de implicare în organizarea asasinatelor mai multor oameni de afaceri, în urmă cu 15 ani, şi ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă.

Demonstranţii din Habarovsk au mărşăluit pe şoseaua care traversează oraşul. Unii au cerut eliberarea lui Furgal, alţii – un proces deschis şi transparent.

Svetlana, o manifestantă între două vârste, care purta mască de protecţie, a declarat că localnicii nu sunt descurajaţi de acuzaţiile la adresa guvernatorului şi că mulţi politicieni ruşi au un trecut întunecat, deoarece ultimii ani ai Uniunii Sovietice au fost marcaţi de corupţie şi infracţiuni.

„Oamenii au venit aici pentru a-şi apăra dreptul la vot: l-am ales, aşa că daţi-ni-l înapoi”, a cerut ea, relatează Agerpres citând agențiile de presă internaționale.

Cu o săptămână în urmă, la Habarovsk a avut loc un alt protest neautorizat, la care au participat între 10.000 și 12.000 de oameni.

În Rusia au avut loc proteste şi după succesul referendumului constituţional de acum trei săptămâni, care îi permite lui Putin să rămână la putere încă 16 ani. Săptămâna trecută, la Moscova au fost arestaţi zeci de protestatari din cele câteva sute de manifestanți.

Sursa: Digi24.ro

Citește și: Referendum în Rusia: 77,92% au votat pozitiv. Vladimir Putin a devenit „președinte pe viață”

loading...

Comments are closed.