Economic

Zeci de camioane stau blocate de mai bine de trei zile la vama moldo-română

Pinterest LinkedIn Tumblr

Zeci de camioane stau blocate de mai bine de trei zile la vama moldo-română. Despre aceasta a scris un martor ocular, Mihai Ciubotaru, pe pagina sa de Facebook, unde a publicat și o fotografie de la fața locului. Bărbatul se arată indignat de activitatea guvernării, care nu poate să rezolve problema transportatorilor.

”Exportul Republicii Moldova este captiv în vămile de frontieră Albița și Sculeni România! Sunt camioane pornite din Chișinău pe data de 07.05.2022 la orele 13:00, iar la moment mai au minim 6-10 ore de așteptat până vor ieși din vama Albița. Atâtea întâlniri bilaterale la nivel înalt, atâtea declarații, iar ca rezultat așa cozi și timpi de așteptare. Doamna Președintă, Prim-ministru, domnule ministru al Infrastructurii, domnule șef al Serviciului Vamal, poate e timpul să vedeți/vedem și omul din șoferii de camioane, care este impus de situație să fie câine de pază a camionului, a declarațiilor cu rezultate gen ”ȘPROTĂ”, a scris Mihai Ciubotaru.

Săptămâna trecută, Serviciul Vamal constata pe frontiera moldo-română o creștere semnificativă a numărului de declarații vamale perfectate la export, fiind înregistrată o creștere cu 73% față de intervalul corespondent al anului 2021, și din acest considerent se atestă un flux sporit de camioane cu marfă la posturile vamale de frontieră. Pornind de la acest fapt, în vederea reducerii timpului de staționare în posturile vamale de frontieră, SV a recomandat agenților economici să opteze pentru obținerea statutului de AEO sau obținerea statutului de exportator aprobat. Menționăm că informații detaliate referitor la obținerea statutului și condițiile pot fi consultate aici.

Totodată, în contextul traficului majorat de camioane cu mărfuri la frontiera moldo-română, atât pe direcția de ieșire cât și intrare în țară, Serviciul Vamal reiterează și recomandă transportatorilor de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR să utilizeze sistemul electronic de declarare prealabilă TIR-EPD (TIR Electronic PRE-Declaration). Transportatorii care fac parte din sistemul de pre-declarare electronică TIR-EPD beneficiază de regimul prioritar de traversare a frontierei, fiind supuși unui număr redus de controale şi formalități. Mai multe detalii privind utilizarea sistemului TIR-EPD pot fi găsite în Manualul utilizatorului TIR-EPD.

loading...

Comments are closed.