Zeci de localități rămân fără energie electrică din cauza hoților de ulei de transformator

Acțiunile infracționale de distrugere intenționată a instalațiilor electrice cu scopul sustragerii ilicite a uleiului dielectric din transformatoarele de forță ce alimentează cu energie electrică consumatorii au luat o amploare îngrijorătoare, punând în grav pericol de incendii și de insecuritate electrică zeci de localități din țară.
De la începutul anului în curs au fost săvârșite 24 furturi de ulei dielectric în urma cărora a fost afectat un număr considerabil de consumatori din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Cantemir, Vulcănești, Ciadîr-Lunga, Telenești și Cahul, cu un prejudiciu material cauzat total de circa 400 de mii de lei.
Cel mai recent caz a avut loc pe data de 8 septembrie, curent, în localitatea Șofranovca din raionul Cantemir, unde persoane neidentificate deocamdată de către organele de drept au distrus mecanismul de blocare și au extras uleiul din rezervorul transformatorului. Formațiunea de intervenție operativă a întreprinderii care a constatat deteriorarea instalației a solicitat intervenția poliției pentru a documenta cazul și a demara acțiunile de investigație. În urma furtului uleiului, transformatorul ce a lucrat un timp în regim avariat a ieșit din funcție, fiind necesară înlocuirea lui.
Astfel, întreprinderea  Premier Energyva suportat doar în acest caz un prejudiciu de 15 mii 348 de lei, care include costul lucrărilor de reparație și de înlocuire a transformatorului deteriorat, inclusiv costul uleiului  furat.
De notat, că în localitatea Șofranovca pe 19 iunie, curent, din același Post de transformare (PT) a mai fost furat uleiul dielectric. Și în alte localități acest fenomen infracțional are loc cu o periodicitate alarmantă. Pe hartă și în tabela incluse mai jos sunt prezentate datele statistice și localizarea tuturor cazurilor de furt din instalațiile electrice, săvârșite de la începutul anului curent.
Pe toate aceste cazuri ÎCS „Premier Energy Distribution” SA a depus la organele de poliție cererile
respective pentru identificarea făptașilor și atragerea acestora la răspundere administrativă și penală.
Aceste acțiuni, în primul rând, au un impact negativ direct asupra a sute de persoane care rămân în mod avariat fără energie electrică, dar riscă și producerea unor incendii de pe urma salturilor de tensiune generate de instalațiile defectate de hoți. Ei suportă prejudicii materiale și incomodități in urma deteriorării instalațiilor
electrice și absenței energiei.
De notat că pentru a fura uleiul hoții utilizează diferite instrumente de perforat metalul atât mecanice, cât și electrice, care pot provoca un risc major de electrocutare pentru persoanele care intervin. Ei produc inevitabil zgomot, ce poate atrage atenția localnicilor, care nu trebuie să fie indiferenți, deoarece hoții le cauzează probleme grave în primul rând lor. De asemenea, un alt indiciu al intervenției hoților este lipsa salopetelor și a căștilor de protecție marcate cu logotipul companiei, utilizarea unor unități de transport particulare și acțiunile lor suspecte și neprofesioniste, teama de a fi văzuți de cineva.
Totodată, aceste acțiuni cauzează un prejudiciu considerabil întreprinderii de distribuție, care este nevoită să aloce resurse suplimentare considerabile pentru reparația instalațiilor distruse, iar acestea sunt reflectate ulterior în tariful de distribuie, ceea ce în final constituie un cost adițional pentru toți consumatorii de
energie.
Total
0
Shares
Total
0
Share