Zelenski afirmă că Ucraina a pierdut jumătate din producţia de electricitate din cauza bombardamentelor ruseşti

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus marţi că bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au dus la o înjumătăţire a producţiei de energie electrică a țării începând din iarnă.

Zelenski, aflat într-o deplasare la Berlin, a declarat că livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este „răspunsul” pentru a opri Rusia şi a pune capăt invaziei.

„Atacurile ruseşti cu rachete şi drone au distrus deja o capacitate de 9 gigawaţi. Consumul maxim de energie electrică din iarna trecută a fost de 18 gigawaţi. Deci jumătate nu mai există astăzi”, a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, 80% din producţia de energie termică şi o treime din producţia hidroelectrică au fost distruse de loviturile ruseşti, care au vizat multe centrale electrice ucrainene în ultimele luni, după o campanie de bombardamente anul trecut, care a dus deja la întreruperi masive. Zelenski a acuzat, de asemenea, Rusia că vizează instalaţiile de stocare a gazelor şi sistemele care conectează reţeaua electrică a Ucrainei la cea a UE.

„Teroarea provocată de rachete şi bombe este cea care ajută trupele ruseşti să avanseze pe teren”, a spus Zelenski.

„Atât timp cât nu privăm Rusia de posibilitatea de a teroriza Ucraina, (Vladimir) Putin nu va avea niciun interes real să caute o pace justă”, a adăugat el, dând asigurări că “apărarea aeriană este răspunsul”. Ca urmare a atacurilor ruseşti, operatorul naţional Ukrenergo a anunţat marţi că extinde raţionalizarea energiei în toată ţara.

„Astăzi, restricţiile au fost extinse la întreaga Ucraină între orele 14:00 şi 23:00” (11:00-21:00 GMT), a precizat Ukrenergo, care organizează rotaţia întreruperilor de curent. Cu o zi înainte, intervalul orar era cu două ore mai mic, iar compania spera că restricţiile ar putea fi limitate marţi între orele 14:00 şi 19:00. Dar „consumul continuă să crească”, în timp ce „centralele electrice ucrainene nu sunt în măsură să producă la fel de multă energie electrică precum înainte de atacuri, din cauza daunelor considerabile pe care le-au suferit”, notează Ukrenergo.

Conform aceleiaşi surse, importurile din ţările europene nu sunt suficiente pentru a compensa deficitul sistemului. Securitatea energetică şi restabilirea reţelei electrice a Ucrainei sunt unul dintre cele zece puncte ale planului de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se va afla pe agenda summitului din Elveţia din 15-16 iunie, la care Rusia nu a fost invitată.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi presei că instalaţiile electrice ale Ucrainei sunt ţinte „militare” legitime.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share