Externe

Zelensky este gata să accepte o revenire a Rusiei în G7, doar cu îndeplinirea a câtorva condiții!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, a comentat pe Facebook ideea reînvierii formatului G8 cu Rusia.

Șeful statului consideră că la cinci ani de la excluderea Rusiei din G8, nimic nu s-a schimbat. El a spus că Moscova ar trebui să returneze Crimeea, să oprească ostilitățile din Donbass și să elibereze peste o sută de cetățeni ucraineni condamnați pentru diverse crime în Rusia, informează lenta.ru

„Acesta va fi un semnal serios pentru lume că Rusia este gata să-și ia locul din nou în agenda diplomatică de cel mai înalt nivel”, a scris Zelensky. El a mulțumit țărilor care susțin Ucraina în lupta pentru menținerea suveranității și a integrității teritoriale.

Propunerea de-a invita Rusia la summitul G8 în anul viitor, a venit de la președintele francez Emmanuel Macron. Liderul american Donald Trump a fost de acord cu el, care a spus că ar fi mai potrivit să vedem Rusia ca făcând parte din G8, de vreme ce multe dintre lucrurile care sunt discutate în G7 îi privesc.

Formatul G8 a încetat să existe în 2014 după anexarea Crimeei la Rusia. Atunci liderii puterilor mondiale au refuzat să participe la summit-ul G8, pe care Rusia, în calitate de președinte, urma să îl țină la Sochi. În schimb, a avut loc o întâlnire a G7 la Bruxelles – G7 (Franța, Marea Britanie, SUA, Germania, Japonia, Italia și Canada. Președinții Consiliului UE și ai Comisiei Europene participă și la summit).

loading...

Comments are closed.