Zi de doliu național? Parlamentul și Președinția au ignorat această zi și nu au coborât drapelele în bernă

Ziua de 23 august a fost declarată de Guvernul Sandu, zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, informație care se pare că nu a ajuns la Parlament și Președinție, acolo unde drapele n-au fost coborâte.

Potrivit Articolul 25. Arborarea în semn de doliu (Legea privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova)
(1) Drapelul de Stat se arborează în semn de doliu în zilele de doliu declarate în modul stabilit şi în cadrul unor ceremonii funerare.
(2) Drapelul de Stat pe catarg se arborează în bernă, astfel încît să fluture la jumătatea catargului. Pentru a arbora drapelul în bernă, acesta mai întîi se ridică pînă la vîrful catargului, fără a-l atinge, apoi se coboară încet pînă la mijlocul catargului. De regulă, mijlocul drapelului arborat în bernă coincide cu mijlocul catargului.
(3) La Drapelul de Stat cu hampă amplasat pe faţada clădirilor, de vîrful hampei se prinde o panglică de culoare neagră, proporţională cu dimensiunea drapelului.
(4) La Drapelul de Stat cu hampă de ceremonie amplasat fix sau purtat în procesiune, de vîrful hampei se prinde o cravată de culoare neagră.
(5) În cadrul unei ceremonii funerare însoţite de onorarea cetăţeanului Republicii Moldova decedat, Drapelul de Stat care acoperă sicriul cu corpul neînsufleţit se aşează peste sicriu cu faţa în sus şi cu ghindantul spre capul defunctului. Înainte de coborîrea sicriului în groapă, Drapelul de Stat se ia de pe sicriu, se strînge ceremonios şi se înmînează rudelor decedatului.
(6) Arborarea Drapelului de Stat în semn de doliu implică arborarea în semn de doliu a tuturor altor drapele utilizate în context.

Articolul 26. Calendarul şi orarul arborării 
(1) În mod obişnuit, în exterior, în locul arborării permanente, Drapelul de Stat se arborează la răsăritul şi se coboară la apusul soarelui, exceptînd zilele cu timp foarte aspru. Drapelul poate rămîne arborat şi pe timp de noapte dacă este iluminat în mod special.
(2) Drapelul de Stat se arborează temporar în zilele de sărbătoare declarate în modul stabilit.
(3) Drapelul de Stat se arborează temporar în bernă în zilele de doliu declarate în modul stabilit.
(4) Drapelul de Stat se arborează temporar la ora 6.00 şi se coboară după ora 24.00 sau după încheierea festivităţilor şi ceremoniilor prevăzute.
(5) Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, şefii misiunilor diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova în străinătate şi şeful Marelui Stat Major pot stabili orare speciale pentru arborarea permanentă sau temporară a Drapelului de Stat în aria lor de competenţă.

Am încercat să aflăm de la reprezentanţii instituţiei de ce nu s-au conformat deciziei de Guvern, dar aceştia nu au răspuns la telefon“, transmite Publika.md

foto: publika.md

Total
0
Shares
Total
0
Share