Zi istorică! Azi PLDM împlinește 10 de ani de la fondare

pldm, vlad filat, maia sandu

Azi, 8 decembrie 2017, Partidul Liberal Demcorat din Moldova (PLDM) aniversează zece ani de la fondare! Vă propunem în cele ce urmează să revedem istoria pe scurt a unui partid politic de la înființare, drumul spre puterea de stat, aflarea la guvernare, și în cele din urmă “moartea politică subită” a PLDM odată cu arestarea liderului fondator, Vlad Filat.

PLDM a fost constituit la 8 decembrie 2007. Formațiunea s-a poziționat din start ca un partid politic cu doctrină conservatoare. Calitatea de preşedinte al partidului a fost exercitată în perioada 2007–2015 de Vlad Filat, iar începând cu 18 iunie 2016 funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat este ocupată de Viorel Cibotaru.

La alegerile parlamentare din 2009, PLDM în frunte cu Vlad Filat promovează intens o retorică anti-comunistă, anti-Voronin, pro-europeană. În rezultat, pe fundalul evenimentelor din 7 aprilie, PCRM pierde puterea în urma unei crize politice generate de nealegerea președintelui, iar după alegerile anticipate PLDM împreună cu AMN, PL și PDM, formează Alianța pentru Integrare Europeană (AIE1) și împreună cele 4 partide preau guvernarea. Vlad Filat devine figura politică centrală din Republica Moldova. În acea perioadă, Filat declara adesea jurnaliștilor că este politicianul numărul 1 din țară.

Apogeul electoral l-a avut în 2010, când partidul a intrat în parlament cu 32 de mandate. Alegerile din 2014 au permis PLDM să se mențină la putere, doar că scorul a fost ceva mai modest, doar 25 de mandate în Legislativ. Chiar dacă în 2009, Filat a venit la putere cu o poziționare anti-comunistă, în 2015 Filat se aliază cu Vladimir Voronin și Marian Lupu pentru a investi Guvernul Gaburici. Atunci se vehicula că Maia Sandu trebuia să fie candidatul PLDM pentru funcția de Prim-ministru, dar aceasta s-a ales doar cu funcția de Ministru a Educației. De remarcat că în campania electorală din 2014, Filat a fost sustinuț mult de Maia Sandu și de societatea civilă în frunte cu Natalia Morari și Nata Albot, prin campania de propagandă politică – “Fă un bine țării” – campanie susținută masiv și de așa numită “presa BEM”. În 2014, cu puțin timp înainte de alegeri, Maia Sandu și Natalia Gherman aderă la PLDM.

Tot în 2015, imediat după alegeri, se află că în anul precendent din sistemul bancar al Republicii Moldova s-a furat un miliard de dolari. În luna septembrie a aceluiași an, liderul PLDM Vlad Filat este lipsit de imunitatea parlamentară și escortat la CNA la solicitarea Procuraturii Generale pentru jaful de la BEM, în urma unui denunț depus de Ilah Shor. După un an de investigații, atât cât a durat procesul penal, în luna iunie 2016 liderul PLDM a fost condamnat la 9 ani de pușcărie. Între timp, Filat a fost înlocuit în funcția de președinte a PLDM de analistul politic, Viorel Ciubotaru.

În prezent, PLDM este un partid aflat în opoziţie, fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor fiind compusă din 5 deputaţi. PLDM face presiuni asupra PAS-ului în special pentru a încăpea în platforma electorală comună anunțată de Maia Sandu și Andrei Năstase.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share