Politic

Ziarul de Gardă: Andrei Năstase are „doar” trei case de locuit! Declarația de avere a liderului PPDA pentru anii 2016/2017 contrazice ZdG

Pinterest LinkedIn Tumblr

Epopeea caselor de locuit deținute de președintele PPDA, Andrei Năstase, continuă. După ce mai multe surse media au mediatizat o investigație realizată de Ziarul de Gardă înainte de campania electorală din 2016, în care se spunea că Andrei Năstase are 10 case de locuit (n.r.: ZdG a menționat atunci: Deși Năstase indică în declarația sa depusă la Comisia Electorală Centrală că ar avea nu mai puțin de 10 case, în realitate, acesta este proprietarul a „doar” 3 case), instituția media a venit cu o reacție, prin care a acuzat de fals și manipulare.

Astfel, ZdG.md a ținut să menționeze într-un comunicat de presă că cele „10 case” sunt de fapt 3, cu mai multe construcții accesorii. Două din ele sunt „bătrânești”, moștenite de la părinți”. Declarația de avere pentru anii 2016-2017 depusă de Andrei Năstase la CEC atunci când s-a înscris ca și candidat pentru funcția de Primar al municipiul Chișinău, contrazice redacția Ziarului de Gardă. Astfel, în declarația de avere Andrei Năstase a indicat că este proprietarul a 4 (patru) case de locuit, 1 (unu) apartament, 1 (unu) garaj și 5 (cinci) alte bunuri imobiliare, construcții accesorii și anexe.

O casă de locuit cu suprafața de 159,40 m.p., Andrei Năstase a declarat că dobândit-o printr-un contract de moștenire și că ar avea o valoare de doar 118 864 lei. Imobilul este situat în satul Bâc, comuna Bubuieci din suburbia Chișinăului. Pe lângă această casă, Năstase are și un garaj de 26,8 m.p. care ar valora 13 738 de lei. Soţia politicianului ar fi primit drept moştenire de la mama sa 2/3 din acest imobil încă în 2004. În preajmă, pe aceeaşi stradă, soţii Năstase mai deţin şi două terenuri pentru construcţii: unul de 25 de ari, cumpărat în 2010 de la mama soţiei politicianului, şi altul cu o suprafaţă de 14 ari. În zonă, un ar de teren se vinde cu aproximativ 1000 (o mie) de euro.

În aceeași declarație de avere, Andrei Năstase a indicat că a dobândit în anul 2010 alte două case de locuit de 76,80 m.p. și 64,10 m.p. Politicianul a evitat însă să indice valoarea acestor două bunuri imobiliare. În 2009 Andrei Năstase a intrat și în posesia a unui apartament de 32 m.p., indicând că acesta ar avea o valoarea de doar 169 361 de lei. Acest apartament este situat pe strada N. Grădescu, sectorul Botanica din Chișinău. În zona respectivă un apartament cu aceeași suprafață are o valoarea de piață de cel puțin 2,5 ori mai mare.

Altă casă de locuit indicată de Andrei Năstase este situată tot într-o suburbie a municipiului Chișinău, mai exact în orașul Codru. Imobilul de lux are o suprafață de 156,10 m.p., iar în declarația de avere Năstase a indicat că valoarea acestui bun ar fi de 2 239 575 de lei, la care se adaugă aproape 110.000 lei – valoarea terenului. Însă, în investigația Ziarului de Gardă publicată pe data de 6 octombrie 2016 este menționat că în realitate acest imobil de lux este mult mai spaţios. Preţul de piaţă al casei este şi el de câteva ori mai mare decât valoarea indicată de Năstase. O astfel de casă în zona respectivă este vândut cu sume cuprinse între 6 şi 7 milioane de lei! Conform documentelor oficiale, mama pensionară a lui Năstase a intrat în posesia terenului în 2012, şi a reuşit construcţia casei în doar doi ani. Năstase a declarat pentru Rise.md în octombrie 2016 că a înscris imobilul de lux pe numele mamei sale pensionare pentru a se apăra de atacuri politice.

Eu aş fi putut înregistra casa pe numele meu, dar acesta a fost un mijloc de protecţie de eventualele atacuri. Alte averi nu am nici în ţară, şi nici peste hotare. Pe crucea mea!„, a declarat Năstase.

Cu toate că se jura că alte averi nu mai are nici în țară și nici peste hotare, în declarația de avere din anul 2015 Andrei Năstase a indicat că are în proprietate și un Mercedes de lux, pe care-l folosea soţia sa, Angela, în Germania. În declarația de avere din 2017, Năstase a indicat că a vândut acest Mercedes pentru 35 000 EURO.

În aceeași investigație, Rise.md a menționat că de numele lui Andrei Năstase sunt legate şi o serie de tranzacţii financiare făcute de companii offshore, care au intrat în vizorul anchetatorilor. Astfel, potrivit unei anchete derulate de autorităţile din Moldova privind o serie de transferuri efectuate în conturi din Moldova de compania Aero Flight Limited din Gibraltar, mama lui Andrei, Anna Năstase, a primit suma de 101.000 de euro în conturile de la două bănci din Moldova. Alte 1,37 milioane lei au intrat apoi în conturile femeii de la firma Euroleasing (sub forma „rambursare a împrumutului”), iar alți 3,35 milioane lei au fost depuși de Andrei Năstase.

În perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. La fel s-a întâmplat şi în cazul soacrei prezidențiabilului Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale.

Mama lui Andrei Năstase nu a știut însă că fiul său o folosește în scheme de spălare a banilor și că ar avea în conturi bancare milioane de lei, după cum se arată în investigația Rise.md:

Pentru a evita atacurile din partea exponenților Platformei DA la adresa portalului nostru de știri, redacția Telegraph.md a expediat un e-mail lui Andrei Năstase, dar și serviciului de presă al PPDA, prin care am cerut un răspuns oficial la întrebarea: Câte imobile deține în proprietate Andrei Năstase? Responsabilii de comunicarea cu mass-media au evitat însă să ne ofere un răspuns, motiv pentru care acest material nu conține și poziția liderului Platformei DA.

 

loading...

Comments are closed.