Politic

Zinaida Greceanîi are întrebări față de Maia Sandu, dar le adresează prin consilierul său?!

Pinterest LinkedIn Tumblr

După reacția dezamăgită a lui Igor Dodon față de finalizarea tranzacției asupra aeroportului internațional din Chișinău, se pare că și Zinaida Greceanîi, președintele PSRM și a Parlamentului Republicii Moldova are întrebări la Maia Sandu, acestea fiind exprimate prin intermediul consilierului său, jurist la PSRM, Fadei Nagaceschi.

Fadei Nagaceschi scrie că are foarte multe întrebări la Guvernul Republicii Moldova, în special, la adresa ministrului Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan. Consilierul președintelui Parlamentului a relatat filmul acestor evenimente, în care a menționat declarațiile ministrului Vadim Brânzan, precum că statul nu are pârghiile legale pentru a influența lucrurile care se întâmplă la aeroport, spunând că se poate de încercat de negociat suma, pentru ca o parte mai mare din cei 9 euro, să vină în folosul statului.

Juristul socialiștilor îl citează și pe Igor Dodon, care la 23 august 2019, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, declara: „Nu au fost înstrainate cotele de capital din Avia Invest. Sunt aceeași proprietari ai companiei. Este blocată posibilitatea de a ceda cotele. În opinia noastră, contractul trebuie și urmează să fie reziliat. Se ocupă organele de încredere. Trebuie chemate toate pesoanele implicate. Nu ma refer acum la încălcările la momentul concursului. 

Conform contractului, trebuiau sa fie investite 160 milioane, au investit 78 milioane, dar trebuie sa se clarifice autoritațile, să facă un audit. Și ele se ocupă…

În cele din urmă, Nagacevschi constată că La 29 august 2019 compania despre care se spune că, ar aparține lui Nathaniel Rotschild comunică că, încheierea acestei tranzacții ar veni în urma unui angajament cu părțile cheie interesate, inclusiv ministrul economiei și infrastructurii Moldovei, Vadim Brânzan și prim-ministrul Maia Sandu, iar președintele între timp spune că dacă după ședința Consiliului Suprem de Securitate careva din instituțiile statului au acționat în contradicție cu cele agreate în cadrul ședinței din 23 august, acest lucru este foarte grav și organele competente trebuie să investigheze acest fapt, pentru a nu admite prejudicierea de mai departe a intereselor Republicii Moldova.

În acelați timp, filmul evenimentelor este încheiat până ce cu comunicatul Guvernului, care confiurmă prin intermediul unui comunicat că a avut întrevederi cu reprezentanții companiei Rothshild, unde au menționat că acel contract este unul cu probleme pentru Republica Moldova, fiind unul abuziv și are probleme de legalitate, accentuând că este examinat de procuratură momentan.

Astfel, juristul socialiștilor și consilierul Zinaidei Greceanîi își dă mai multe întrebări, la care spără că ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brânzan va veni cu explicații. Astfel, întrebările sunt următoarele:

  1. Când a avut loc întâlnirea dintre Guvern și compania lui Rothshild?
  2. De ce nu a fost transparență și nu a fost nimeni informat?
  3. Cum se coroborează informațiile din comunicatul de presă din 29.08.2019 a Guvernului cu cele comunicate de Vadim Brânzan la data de 20.08.2019?
  4. Ce a avut în vedere la 20.08.2019 Vadim Brânzan când menționa că statul nu are nicio pârghie legala ca sa influențeze lucrurile care se întamplă la aeroport? Pe ce și-a bazat acele declarații?

Nagacevschi a menționat că în comunicatul de presă publicat de Guvern, se spune că investitorul străin a achiziționat cota companiei Avia Invest. Juristul spune că ar dori ca Vadim Brânzan să comunice un răspuns la toate întrebările, explicând și de ce s-a mers anume pe această formulă.

loading...

Comments are closed.