Ziua care a marcat decisiv istoria lumii: Hitler a devenit Führer

La 2 august 1934, Adolf Hitler devine Führer al Germaniei. Liderul mişcării naziste, Hitler, a dus o politică de pregătire şi de declanşare a celui de al Doilea Război Mondial, precum şi de punere în aplicare a unui plan naţionalist şi rasist de exterminare în masă a evreilor şi altor “indezirabili” din Europa, precum şi de lichidare a adversarilor politici din Germania. (d. 30 aprilie 1945), transmite Telegraph.md, cu referire la Hotnews.md

Liderul mişcării naziste a fost numit în 1934 conducător absolut al Germaniei.

Aflat în fruntea ţării, Führer-ul a dus o politică de pregătire şi de declanşare a celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi de punere în aplicare a unui plan de exterminare în masă a evreilor şi altor „indezirabili” din Europa.

Deşi Hitler este notoriu pentru crimele comise, puţin ştiu că el a fost numit „omul anului” în 1938 de către revista americană Time.

Cum a schimbat Hitler cursul ştiinţei?

Desemnarea unei perioade sau a unui moment în istorie în care preocuparea oamenilor pentru ştiinţă şi cercetare să fi fost o activitate în sine, seamănă cu ceea ce am putea numi o misiune imposibilă. Pe măsură ce minţile luminate inovau, evoluţia ştiinţifică s-a transformat într-o revoluţie la toate nivelurile: industrial, economic, tehnologic şi social. Iar speranţa de viaţă a oamenilor a crescut în zorii epocii moderne, odată cu noile descoperiri în medicină, care anunţau veritabile miracole. Desigur că politica conform căreia unii dintre noi trebuie să piară pentru ca cei mulţi să trăiască era o cruntă realitate, cunoscută şi acceptată.

Mai mult de atât, au existat ani negri în istorie în care, la adăpostul unor vremuri tulburi, în numele ştiinţei s-au comis înfiorătoare şi macabre experimente şi execuţii umane. Balanţa dintre sacrificul uman şi inovaţie nu s-a aflat niciodată în echilibru.

Monstrul din laborator

Cu toţii ne-am format o imagine asupra rolului pe care cercetătorii nazişti l-au jucat în medicină, în timpul celui de-al doilea Război Mondial: laboratoare sinistre din lagărele de concentrare, în care figuri umane înfricoşătoare conduceau experimente sadice gândite doar pentru a-şi potoli propria sete de sânge. Studii aprofundate de istorie a nazismului prezintă atrocităţile comise în timpul conflagraţiei mondiale drept o sumă de activităţi importante şi “normale” a cercetătorii angajaţi de cel de-al Treilea Reich.

Citește și: Avertisment OMS: „Epidemia de coronavirus va fi de lungă durată”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share