Ziua copilului bolnav de cancer, marcată, la Chișinău, de către Asociația „Viața fără leucemie”

„Cancerul la copii poate fi tratat, însă este nevoie de multă susținere, asigurare a condițiilor pentru un diagnostic adecvat și rapid, tratamente inovative și îngrijire corespunzătoare. Luptăm pentru a avea toate aceste condiții și în Moldova.” Declarația a fost făcută de Natalia Vîlcu-Bajurean, președinta Asociației „Viața fără leucemie”, în cadrul unui eveniment desfășurat, la Chișinău, în contextul Zilei internaționale a copilului bolnav de cancer.

Activitatea, organizată de asociație în colaborare cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO a avut ca obiectiv conștientizarea maladiilor oncologice la copii, la ea fiind prezenți copii care au depășit cu succes boala, alături de părinții lor, medici ai secției Onco-Hematologie pediatrică – unica secție specializată din țară în tratarea maladiilor oncologice la copii, oaspeți și susținători ai asociației.

Ruslan Baltaga, directorul Institutului Oncologic, prezent la eveniment, a spus că instituția pe care o conduce acordă atenție prioritară copiilor-pacienți și depune eforturi pentru dotarea cu echipamente performante care să asigure un diagnostic rapid si exact al maladiilor oncologice la copii.

La rândul ei, directoarea „ARTICO”, Ludmila Botnar, a menționat că fiecare copil merită tot ce este mai bun, iar copiii bolnavi de cancer merită șansa la însănătoșire prin îngrijire și atitudine. „Piramida ARTICO este a tuturor copiilor!”, a accentuat Ludmila Botnar.

Pentru cei prezenți a fost organizat un mic concert, cu participarea interpretei Natalia Boboc, a colectivelor de copiii din cadrul studiourilor ”Lia-Ciocârlia” și ”Soarele”.

Momentul culminant al evenimentului a fost organizarea unui flashmob în scuarul „ARTICO”. Ulterior, Piramida ARTICO a fost iluminată, timp de câteva ore, în culoarea galben-auriu, culoare care reprezintă lupta împotriva cancerului la copii, în semn de solidaritate cu comunitatea internațională în efortul comun de a combate cancerul la copii.

Amintim că 15 februarie este declarată Zi internațională a copilului bolnav de cancer, și are ca obiectiv sporirea gradului de conștientizare cu privire la cancerul infantil şi exprimarea susţinerii faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, faţă de supravieţuitorii acestei maladii şi faţă de familiile acestora.

În Republica Moldova, circa 100 de copiii sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer. Chiar dacă este considerată una din cele mai complexe și dificile maladii, cancerul la copii are mari șanse de a fi vindecat, dacă sunt create condiții adecvate pentru diagnostic, tratament și îngrijire.

Asociația „Viața fără leucemie” este o organizație formată de părinți ai copiilor diagnosticați cu cancer și este unica asociație activă ce susține copiii internați la Institutul Oncologic.

Total
0
Shares
Total
0
Share