Ziua de 1 iunie ar putea fi inclusă în lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare, prevăzute de Codul muncii. Guvernul a avizat pozitiv miercuri, 31 mai, proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului muncii al R. Moldova, înaintat cu titlul de inițiativă legislativă de către un grup de deputați, scrie Ziarul de Gardă
„Datorită acestei ajustări, părinții vor putea să acorde o atenție sporită copiilor și să petreacă alături de ei ziua de 1 iunie, în care este marcată Ziua Ocrotirii Copilului.
Modificarea este argumentată și de faptul că Ziua Ocrotirii Copilului este inclusă în lista sărbătorilor tradiţionale și a zilelor de odihnă specificate în Hotărârea Parlamentului nr. 433 din 26.12.1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova”, potrivit avizului.
În Republica Moldova sunt 12 sărbători oficiale declarate zile de odihnă pentru salariați, mai puține decât în alte state europene, unde cel puțin 13 sărbători sunt considerate drept zile de odihnă.
În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt:
- 1 ianuarie – Anul Nou;
- 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
- 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
- prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
- ziua de luni la o săptămînă după Paşte ( Paştele Blajinilor);
- 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
- 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei;
- 9 mai – Ziua Europei;
- 27 august – Ziua Independenţei;
- 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”;
- 25 decembrie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.
Guvernul a aprobat recent declararea zilelor de 1 și 2 iunie – zile de odihnă, în contextul reuniunii Comunității Politice Europene (CPE), cu recuperarea ulterioară a timpul de muncă de către salariați, prin extinderea programului zilnic de muncă.