Ziua de 1 mai. Cum și de ce am ajuns să sărbătorim astăzi Ziua Muncii

 

Data de 1 mai este cunoscută drept Ziua Muncii, fiind sărbătorită în multe țări, inclusiv în Republica Moldova.

Data de 1 mai este cunoscută drept “Ziua Internațională a Muncii”, sărbătoare adoptată de multe țări, inclusiv de România.

Această zi a fost aleasă în memoria victimelor grevei generale din anul 1886, care s-a desfășurat la Chicago.

La acea vreme, muncitorii au cerut reducerea normei zilnice de lucru la opt ore. Oamenii au avut mai multe încercări pentru realizarea acestui obiectiv, însă totul a fost în zadar, motiv pentru care sindicatele americane au declanșat o grevă generală, care a avut loc pe 1 mai 1886.

Pe 1 mai 1886, manifestanții, majoritatea din domeniul construcțiilor, au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, cea mai mare demonstrație având loc la Chicago.

Situația a degenerat, existând mai multe violențe în stradă, în urma cărora atât polițiștii, cât și oameni prezenți la protest au murit.

Pe 4 mai 1886, în Piața Haymarket, o bombă a fost aruncată către polițiști. În urma exploziei, mai mulți polițiști au murit, iar alții au fost grav răniți. De asemenea, mai mulți muncitori și-au pierdut viața.

Treptat, 1 mai a fost declarată “Ziua Muncitorilor”, făcând trimitere, totodată, la cei care și-au pierdut viața în timpul grevelor din Chicago.

Astfel, de 1 mai se sărbătorește Ziua Muncii. Această zi este sărbătorită atât în Republica Moldova cât și în alte peste 60 de țări ale lumii și este marcată cu roșu în calendar, fiind inclusă în categoria zilelor libere legale.

Total
0
Shares
Total
0
Share