Ziua Mondială fără Tutun, marcată în fiecare an pe 31 mai. La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători

În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se serbează “Ziua Mondială fără Tutun”. Organizația Mondială a Sănătății a considerat că astfel poate fi mediatizat impactul pe care îl are fumatul asupra sănătății oamenilor.

In 1987, tarile membre ale OMS au adoptat o Rezolutie prin care faceau un apel la decretarea unei “Zile fara fumat”, la 7 aprilie 1988. Succesul inregistrat a dus la permanentizarea acestei practici, dar in ultima zi din luna mai.

La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori

La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori. Pe scara mondiala, decesele cauzate de fumat sunt in numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC, mortalitatea materna, accidente de circulatie, sinucideri si crime. Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la cel care fumeaza, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in apropiere. Doar 15 % din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% putand patrunde in plamanii vecinilor.

John Dalli, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului, a declarat ca in fiecare an, fumatul omoara 650.000 de europeni si numeroase vieti ar putea fi salvate prin reducerea consumului de produse din tutun.

“Sunt foarte preocupat de nivelul de fumatori in randul tinerilor. Europa nu poate sa priveasca nepasatoare cum tinerele generatii isi distrug sanatatea prin fumat! Sunt hotarat sa fac tot ce imi sta in putinta pentru a reduce consumul de produse din tutun in Europa, prin intermediul urmatoarei revizuiri a legislatiei existente privind produsele din tutun si pentru a identifica masurile care pot contribui la realizarea unui ansamblu clar si eficient de norme pentru a proteja sanatatea cetatenilor europeni”, a spus Dalli.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share