25 de ani fără apă potabilă: Povestea tristă a unei comune din Moldova

De peste 25 de ani, locuitorii comunei Egorovca din raionul Fălești suferă din cauza lipsei apei potabile. Pentru ei, apa este un lux, la care pot doar să viseze.

În comuna Egorovca din raionul Fălești locuiesc, preponderent, lipoveni, dar din cauza deficitului de apă potabilă, oamenii o părăsesc masiv.

În cele aproximativ 100 de fântâni apa este poluată. Cea mai apropiată sursă, de apă potabilă, este o fântână aflată la o distanță de trei kilometri. Oamenii vin la ea cu butelii, însă apa se epuizează rapid și trebuie să aștepte, cel puțin, 24 de ore. De aceea, au introdus în uz o vorbă – ”Cine se trezește mai devreme, acela are parte de apă”.

Din cauza apei poluate localnicii se îmbolnăvesc și primarul comunei, Ruslan Aramă, este conștient că fără apă în sat nu va exista nici viață.

“În privința apei situația este critică. Nivelul apei a scăzut, practic, până la 80%. În unele locuri este 50-60%, 75-80%, deoarece am măsurat nivelul apei. Ea nu este potabilă. Se consideră apă industrială. Ne-am dori foarte mult ca un apeduct să treacă prin comuna noastră, fiindcă oamenii suferă. Sunt o serie de nuanțe. Chiar și vacile nu avem cu ce să le adăpăm. Oamenii la noi și așa, să spunem, supraviețuiesc în sate. Într-adevăr, fără apă este foarte greu”, a spus Ruslan Aramă.

Satul Egorovca este centrul administrativ al comunei cu aceeași denumire. Din ea fac parte stația Catranîc și satul Ciuluc. În comună mai locuiesc 969 de oameni.

Amintim că președintele RM, Igor Dodon, a venit cu inițiativa care presupune conectarea la apeduct a tuturor localităților rurale, doar deocamdată proiectul e doar la nivel de inițiativă.

Citește și: Capitala este în prag de o catastrofă ecologică, se revoltă Ion Ceban

Total
0
Shares
 
Total
0
Share