Fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță: „Reducerea plăților în numerar poate adăuga până la 3% de creștere economică. Pornind de la aceste date, fracțiunea parlamentară PAS a înregistrat un proiect de lege care își propune să stimuleze plățile electronice.
Documentul prevede cinci măsuri, care urma să fie implementate la pachet cu reducerea comisioanelor bancare:
1. Reducerea TVA-ului cu 2% la efectuarea plăților cu cardul.„Este un instrument important de a stimula cetățenii să utilizeze plățile cu cardul”, a spus deputatul PAS Dan Perciun.
2. Plata obligatorie a salariilor pe cont pentru toate companiile care au mai mult de 10 angajanți și care au sediul înregistrat într-un oraș sau municipiu.
„Costurile pentru deservirea cardurilor, care sunt mici în RM, urmează a fi acoperite de către angajator”, a adăugat deputatul.
3. Plafonarea plăților este necesară pentru îngrijirea numerar în caz de persoane juridice la 10 milioane de lei pe tranzacție.
„Poate să-ți dorești să-ți procuri un anumit bun sau serviciu, iar costul poate depăși 10 mii de lei, însoțiți-vă să putem încărca acești bani atunci când se poate face o plată electronică. E un instrument important de reducere a economiei tenebră și de sprijini lupta contra corupției ”, se menționează Dan Perciun.
4. Reducerea plafonului pentru decontări în numerar făcute până la 10 milioane de lei pe lună.
„La moment, plafonul este la 100 de mii de lei. Vrem să reducem acest plafon, astfel încât să se poată înlocui în tranzacții înainte de a efectua servicii electronice. Bineînțeles că sunt excepții, cum ar fi procurarea produselor agricole ”, a declarat deputatul.
5. Companiile de îngrijire au un guvern mai mare de 500 de mii de lei trebuie să ne ajute un terminal de plată.
„Vrem să asigurăm posibilitatea realizării plăților pentru instrumentele de plată în majoritatea punctelor de vânzare din RM. La momentul de față, legea ar putea spune doar companiile care au grijă mai mare de 2 milioane de lei trebuie să poată avea un terminal POS ”, a punctat parlamentarul.
S-a specificat că proiectul este pregătit pentru a fi înregistrat în Parlament și urmează a fi examinat de deputați.
Menționăm că deși proiectul urmează abia de afi înregistrat în societate deja au apărut critici asupra documentului. Mulți formatori de opinie consideră că banii cetățenilor nu trebuie ținuți, în exclusivitate, în băncile comerciale, pentru că în Moldova s-au întâmplat situații în care oamenii au rămas fără agonisiri din cauza băncilor.
Mai mult de atât, chiar și în perioada în care Maia Sandu făcea parte din guvernul Filat, în Moldova a avut loc renumitul furt al miliardului, în care, într-un final, tot cetățenii au avut de suferit.
Astfel că opinia publică vede o problemă în acest proiect de lege și ținând cont de precedente, nu e clar de ce deputații PAS, doresc să impună cetățenii să-și țină banii în băncile comerciale?
Citește și: Deputatul Corneliu Furculiță a dezvăluit cum a câștigat primii bani: ”Am fost la lucrări agricole”