Ofițerii de investigație a Direcției combaterea crimei organizate a Inspectoratul Național de investigație, în comun cu ofițerii de urmărire penală a Inspectoratului de poliție Botanica și Procuratura mun. Chișinău, oficiul Botanica, au documentat timp de două luni activitatea infracțională a unui grup criminal, specializat în falsificare de acte, furt de identități pentru favorizarea și obținerea creditelor de la bănci, a persoanelor cu istorie creditară favorabilă pentru obținerea creditelor, prin diferite scheme de înșelăciune în proporții mari.
Grupul format din mai mulți membri, cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, activând pe întreg teritoriul republicii, aveau roluri bine stabilite. Aceștia au racolat lucrători ai băncilor, care furnizau informații bancare, pentru sume bănești, ulterior folosite la falsificarea datelor și actelor, la obținerea creditelor.
La data de 3 martie, în urma acumulării probelor necesare, grupul de documentare și cu susținerea Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială “Fulger”, au efectuat percheziții la membrii grupului criminal, trei percheziții în mun. Chișinău și una în raionul Edineț, de unde au fost ridicate telefoane mobile, ștampile, înscrisuri de ciornă, certificate de salarizare falsificate, cartele SIM, cartele bancare, obiecte folosite în activitatea infracțională de către membrii grupului criminal.
Toate bunurile ridicate în cadrul perchezițiilor, urmează a fi supuse examinării, fiind dispuse expertizele judiciare necesare, în vederea stabilirii și colectării probelor relevante pentru atragerea la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare, a tuturor figuranților.
În continuare se desfășoară și alte măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor precum și altor complici.
La moment au fost reținuți trei bărbați, iar o femeie a fost audiată ca bănuită și urmează să fie cercetată în stare de libertate.
În acest caz a fost inițiate cauze penale conform art. 26, 190 alin. (4) și 361 alin 2 lit. b) și c), Cod Penal al Republicii Moldova, specializat în falsificare de acte, furt de identități pentru favorizarea și obținerea creditelor de la bănci, prin diferite scheme de înșelăciune, în proporții mari. Conformo legislației persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă să fie privați de libertate pentru o perioadă de la 7 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
Citește și: Ministerul Sănătății intensifică măsurile de prevenire și control privind infecția cu COVID-19