După ce ieri Maia Sandu a semnat documentul de retragere a unui membru din Comisia de concurs pentru selectarea judecătorului la CEDO din partea Republicii Moldova, conducerea Ministerului Justiției anunță că o astfel de procedură nu este prevăzute în actele privind activitatea acestei Comisii, informează Telegraph.md, cu referire la comunicatul oficial.
Citește și: În plină pandemie, Guvernul nu se întrunește din cauza unei sesizări a Maiei Sandu
Demersul semnat de Maia Sandu a fost pregătit de Olesea Stamate, consilier al preşedintelui Republicii Moldova în domeniul justiției, autoarea modificările neconstituționale asupra Legii procuraturii, anulate de către Curtea Constituțională în toamna anului 2020.
”Referitor la înlocuirea membrilor Comisiei de concurs pentru selectarea judecătorului la CEDO din partea RM, comunic următoarele:
- Conform prevederilor Regulamentului autoritățile și organizațiile responsabile vor desemna membrii în Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului până la 10 decembrie 2020.
- Regulamentul nu prevede posibilitatea retragerii unui membru de către autoritățile și organizațiile responsabile.
- Doar membrul poate decide să se retragă din cadrul Comisiei.
- Adresarea Președintelui Republicii Moldova va fi pusă în discuție în cadrul ședinței Comisiei din 22 ianuarie 2021 pentru a decide, dacă, în mod excepțional, putem accepta încă un membru (doamna judecător, Viorica Puica) desemnat de către Președintele RM.
Sper foarte mult că, nimeni nu este interesat să obstrucționeze/discrediteze activitatea Comisiei, care are o sarcină extrem de importantă.
Vă rog să lăsați la o parte interesele și să ne consolidăm pentru a asigura un concurs onest, transparent și să-i selectăm pe cei mai buni dintre cei buni, or, asta este în interesul Republicii Moldova.
Pentru informarea opiniei publice, vom publica lista nominală a Comisiei, dar și CV-ul domnului Pavel Abraham”, a reacționat Fadei Nagacevschi, ministrul Justiției.