Alianță cu pro-rușii Dodon și Usatîi, apoi cu Maia Sandu și PLDM – „realizările” partidului lui Andrei Năstase în 3 ani de la fondare

Alexandru Slusari, Inga Grigoriu, Dinu Plingau, Plângău,PPPDA, Platforma DA implineste 3 ani de la fondare, PPPDA implineste 3 ani, Partidul lui Nastase, prostul satului, prostanac, prost, om prost, cel mai prost om din Moldova, top prosti 2018, partide politice, PSRM, Platforma Civica Demnitate si Adevar, Maia Sandu, Igor Dodon, Renato Usatii, Vlad Filat, Plahotniuc, proteste Chisinau, sfantul andrei, blocul electoral ACUM, ACUM, PLDM, unde-i miliardul, Platon, Gofman, interviu Gofman, Victor Topa, oligarh, oligarh moldova, oligarh din Moldova, alegeri parlamentare, alegeri chisinau, partide politice, BOP, Arcadie Barbarosie, sondaj de opinie

Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” împlinește, astăzi, 3 ani de la fondare, în urma schimbării denumirii din „Forța Poporului”. În acești 3 ani, PPPDA, partid declarat oficial pro-european și chiar unionist, s-a făcut remarcat prin alianțe ciudate cu partidele pro-ruse conduse de Renato Usatîi și Igor Dodon, proteste inutile și tot felul de provocări la adresa forțelor de ordine.

În anul 2015, actualul lider al PPPDA, Andrei Năstase, tot el și finul oligarhului fugar, Victor Țopa, a preluat o mișcare protestatară inițiată de câțiva tineri. Ulterior, împreună cu mai mulți foști colegi de partid de-ai lui Iurie Roșca, precum și analiști politici apropiați de Vladimir Filat, Năstase fondează Platforma Civică Demnitate și Adevăr și organizează o serie de proteste în Chișinău. Mișcarea respectivă dădea la început asigurări că nu urmărește scopuri politice, obiectivele acesteia fiind doar lupta cu corupția. Coincidență sau nu, dar Andrei Năstase fondează această mișcare protestatară exact în toiul războiului politic dintre Vlad Plahotniuc și Vlad Filat, iar discursurile celor din Platforma DA îl vizau mereu doar pe Plahotniuc.

Andrei Năstase a mințit însă susținătorii mișcării civice și în scurt timp, invocând pretextul precum că așa i-a cerut poporul, transformă mișcarea civică în partidul politic care-i va prelua denumirea – Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA).

După crearea partidului, cresc și ambițiile politice ale lui Năstase, iar din discursuri despre unde-i miliardul, acesta ajunge să vorbească oamenilor despre necesitatea alegerii directe a Președintelui de către întreg poporul. Și asta deoarece în 2016 expira mandatul fostului Președinte ales de către Parlament, Nicolae Timofti. Tot în acea perioadă proteste organizau și partidele lui Renato Usatîi și Igor Dodon, care cereau alegeri parlamentare anticipate și demisia Guvernului Filip. În scurt timp, Andrei Năstase decide și formează o alianță cu pro-rușii Igor Dodon și Renato Usatî, organizează proteste masive împreună, iar în ziua investirii Guvernului Filip, PPPDA, PSRM și PN încearcă să ia cu asalt Parlamentul Republicii Moldova. Comentatorii politici, dar și fostul Procuror CNA, Mihail Gofman, a declarat că în acea perioadă, autorul miliardomatului, Veaceslav Platon, a încercat deturnarea vectorului european al Republicii Moldova. Declarația recentă a lui Gofman pare a fi confirmată de o declarație din 2016 făcută de Andrei Năstase, care a declarat într-o emisiune de la ProTV că s-a înțeles cu Igor Dodon și Renato Usatîi să pună batista pe țambal ce ține de cursul european.

Năstase și aliații săi, Dodon și Usatîi nu reușesc însă să provoace alegeri parlamentare anticipate, dar reușesc să obțină alegerea directă a Președintelui. Andrei Năstase s-a avântat în cursa electorală și se vedea deja Președinte de țară, dar, atunci a apărut pe scena politică și Maia Sandu. Sub presiunea actualei lidere a PAS și a societății civile afiliate Maiei Sandu, dar și din cauza unor investigații jurnalistice realizate de Rise Moldova, care au scos la iveală că Andrei Năstase a făcut mai multe transferuri bănești dubioase pe numele mamei sale, bani proveniți din off-shor-uri și firme afiliate nașului său oligarh, Victor Țopa, liderul PPPDA se retrage din cursa electorală pe ultima sută de metri în favoarea Maiei Sandu. Alegerile sunt câștigate însă de partenerul lui Năstase, Igor Dodon, iar acest fapt a trezit nemulțumirea membrilor Platformei DA care au criticat-o dur pe Maia Sandu.

Faptul că Năstase s-a retras din cursa prezidențială în favoarea Maiei Sandu a dus la descreșterea rapidă a ratingului Platformei DA.

PPPDA a încercat să-și revină din handicap pe seama alegerilor locale anticipate din municipiul Chișinău. La acele alegeri, Năstase conștient a făcut mai multe încălcări ale legislației electorale, forțând judecătorii să-i anuleze mandatul de Primar. Acest lucru a dus însă la creșterea în rating a partidului lui Năstase, în detrimentului PAS-ului Maiei Sandu.

Creșterea ratingului a fost însă de scurtă durată, deoarece conform Barometrului Opiniei Publice prezentat de sociologul Arcadie Barbăroșie pe data de 4 decembrie curent, PPPDA-ul lui Andrei Năstase ar acumula la alegerile parlamentare doar 5% din voturi, ceea ce înseamnă că nu ar trece pragul electoral.

În speranța de a ajunge totuși în Parlament, Andrei Năstase decide să formeze împreună cu PAS, dar și cu fostul partid al lui Filat și al Maiei Sandu, PLDM, blocul politic ACUM.

 

 

Total
0
Shares
Total
0
Share