Aleksei Navalnîi şi-a revenit „mai mult sau mai puţin” după greva foamei

 

Opozantul Aleksei Navalnîi şi-a revenit, „mai mult sau mai puţin”, după greva foamei şi are posibilitatea să comunice cu familia sa, a declarat joi şeful Serviciului penitenciar federal al Rusiei, Aleksandr Kalaşnikov, transmite Reuters.

Navalnîi, cel mai marcant critic din Rusia al preşedintelui Vladimir Putin, execută o pedeapsă de 2 ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă datând din 2014, pe care opozantul le denunţă ca motivate politic.

„Pot spune că şi-a recuperat mai mult sau mai puţin sănătatea”, a afirmat joi Kalaşnikov, citat de agenţia TASS. „Navalnîi cântăreşte deja 82 kg. Mănâncă normal şi are posibilitatea să comunice cu familia sa”, a adăugat el.

Opozantul în vârstă de 44 de ani, suferind de dureri acute la coloana vertebrală şi picioare, a intrat în greva foamei la sfârşitul lunii martie pentru a protesta faţă de condiţiile de detenţie.

Navalnîi, care a supravieţuit anul trecut unei otrăviri cu o substanţă neurotoxică, potrivit medicilor germani, a încetat greva foamei luna trecută după ce a primit îngrijiri medicale mai bune. Ivan Jdanov, unul din colaboratorii săi apropiaţi, a spus joi că starea de sănătate a lui Navalnîi este în general satisfăcătoare.

În ultimele săptămâni, autorităţile ruse au declanşat demersuri pentru a scoate în afara legii, pe motiv de extremism, Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) şi reţeaua de birouri regionale a organizaţiei lui Navalnîi. Procesul i-a determinat pe colaboratorii acestuia să-şi suspende o mare parte a activităţilor.

Dacă FBK şi birourile regionale vor fi declarate în mod oficial extremiste, autorităţile vor primi puterea de a-i încarcera pe activişti şi a le îngheţa conturile bancare. Următoarea audiere în acest proces este programată să aibă loc la data de 9 iunie.

Aliaţii lui Navalnîi afirmă că acuzaţiile de extremism sunt o tentativă de a le bloca opoziţia politică la partidul prezidenţial Rusia Unită înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.

Citește și: Violenţe extreme între imigranţi şi armata spaniolă. Oamenii nu mai pun preţ pe propria viață: „Fie mor, fie trec”

Total
0
Shares
Total
0
Share