Politică

Alexandr Muravschi: Occidentul are nevoie de Moldova doar ca un vot suplimentar împotriva Rusiei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul vicepremier Alexandr Muravschi a declarat pentru Accent TV că acum este foarte important să înțelegem poziția Uniunii Europene cu privire la Moldova: fie țara noastră va fi percepută de Occident ca un stat neutru care nu promovează o politică rusească, fie Republica Moldova va fi percepută ca un satelit activ al direcțiilor antirusești ale UE. Până în prezent, potrivit expertului, Moldova este utilizată de Occident drept o voce suplimentară în agenda anti-rusească, informează Accent TV

„Nu este un mare secret pentru nimeni că partidul de guvernământ din țară și președintele Maia Sandu sunt orientați deschis spre Occident și au sprijinul țărilor occidentale. Însă întrebarea principală este în ce măsură vor fi construite relațiile cu Estul, cu Rusia, în acest caz ”, spune Muravschi.

Muravschi a mai subliniat că nu putem vorbi în aceste condiții despre vreo apropiere cu Rusia, precizând că nici actualul președinte, nici noul guvern nu au și nu vor avea simpatie pentru Rusia.

„Poziția Occidentului nu îmi este încă clară. El este de acord, totuși, ca Moldova să rămână neutră în această privință, adică place Occidentului ca țară neutră – nu pro-rusă, în sensul că nu vrea să adere la nici un fel de blocuri. Sau partenerii occidentali, trebuie să facă din Moldova un satelit activ al direcției antirusești?”, se întreabă Muravschi.

Potrivit acestuia, din punct de vedere economic, țara noastră nu prezintă niciun interes pentru SUA sau UE. Expertul consideră că poate exista interes pentru țara noastră doar într-un singur caz.

„Din punctul meu de vedere, Moldova este interesantă doar ca o anumită entitate politică cu o voce care poate fi folosită la momentul potrivit, în direcția corectă. Adică, atunci când se votează anumite rezoluții antirusești, au un vot suplimentar, cel al Moldovei. Când se introduc sancțiuni anti-ruse, există încă o voce, cea a Moldovei ”, a conchis fostul viceprim-ministru.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ // Anunțul lui ȘOR despre votul pentru Natalia Gavrilița

loading...

Comments are closed.