Economic

Andrei Goncearenko, nemulțumit de indicația premierului Ion Chicu privind controalele la Avia Invest

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce premierul Ion Chicu a dat indicații APP și altor autorități de stat, să verifice dacă ”Avia Invest” SRL respectă contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, iar după această să fie suplimentate capetele din cererea privind anularea contractului de concesionare, pretinsul proprietar al acestei companii a reacționat, făcând apel la Acordul dintre Republica Moldova și Federația Rusă privind promovarea și protecția reciprocă a investițiilor de fonduri din 17.03.1998, transmite Telegraph.md

Potrivit lui Goncearenko, informațiile apărute, în ultima perioadă, în presa din Republica Moldova, precum că ar avea probleme cu justiția din Federația Rusă nu au nici un temei.

Acesta a transmis că nu se ascunde de justiția vreunei țări, continuă să-și desfășoare activitatea de om de afaceri, iar în prezent s-ar afla la Moscova.

”Anterior, am anunțat public despre intențiile pe care le am în raport cu Aeroportul Internațional Chișinău și le voi repeta ori de câte ori va fi nevoie.

Evident, investițiile, inclusiv din sursele mele personale, vor fi făcute numai în condițiile unui climat investițional favorabil și având suportul Guvernului Republicii Moldova.

Chiar din primăvara acestui an intenționez să încep transformările Aeroportului Internațional Chișinău într-un hub aerian transnațional important în regiune.

În primul rând va fi construit un Terminal ultramodern, fapt care va conduce la crearea câtorva mii de locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni.

Însă, atacurile continue ale oficialilor cu privire la încălcarea Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă privind promovarea și protecția reciprocă a investițiilor de fonduri din 17.03.1998 provoacă îngrijorări întemeiate ce țin de investițiile cetățenilor ruși în Republica Moldova.

Declarațiile autorităților puterii executive cu privire la o presupusă ilegalitate a acordului de concesiune surprind, deoarece încalcă principiul separării puterilor. Recunoașterea legalității oricărui contract este o prerogativă exclusivă a instanțelor de judecată, care, în mod repetat, s-au exprimat în această privință. Orice acțiuni ale oficialilor, care contravin deciziilor judecătorești, urmăresc scopuri populiste, vor avea urmări juridice și vor fi atacate în instanțele internaționale.

Dispun de mijloace suficiente pentru a angaja companii juridice cunoscute pe plan internațional. Nu am nici un dubiu cu privire la legitimitatea acordului și la prezența unor argumente juridice serioase într-un litigiu juridic de nivel mondial.

Provoacă uimire decizia autorităților de a iniția un litigiu care îl vizează pe un investitor dintr-o țară-prietenă, o hotărâre care comportă cheltuieli mari bugetare, fără un rezultat evident pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova, și nu pentru o activitatea comună în vederea dezvoltării fructuoase nu numai a Aeroportului Internațional Chișinău, ci și a altor proiecte de infrastructură a țării.

Cu toate acestea, am încrederea că rațiunea va triumfa și va fi inițiat un dialog cu oficialii Republicii Moldova pe tema implementării acestui proiect investițional ambițios”, a transmis Andrei Goncearenko, prin intermediul unui comunicat de presă distribuit de ”Avia Invest”.

Potrivit Departamentului care deține Registrul companiilor înregistrare în Republica Cipru, Andrei Goncearenko nu este proprietarul oficial al KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD, firma cipriotă offshore care ține 95% din capitalul social al ”Avia Invest” SRL, iar proprietarul în acte este bulgarul MARIN MIHOV TENEV, un om de afaceri apropiat de grupul Plahotniuc-Șor, despre care Telegraph.md a scris în articolul DOC // Nu rușii au pus mâna pe Avia Invest și Aeroportul Chișinău; Iată cine a redevenit proprietar cu acte în regulă, dar și în articolul INVESTIGAȚIE RISE // Pretinsul proprietar al ”Avia Invest” este omul lui Plahotniuc.

Mai jos puteți vedea extrasul din Registrul companiilor cipriote, care demonstrează că ultima tranzacție cu acțiunile KOMAKSAVIA AIRPORT INVEST LTD a fost înregistrată la 16.12.2019, fiind trecerea companiei din proprietatea NR INVESTMENTS LIMITED în cea a lui MARIN MIHOV TENEV, care a deținut-o și până la apariția companiei lui Rothschild.

loading...

Comments are closed.