Alte știri

ANSA a depistat mai multe loturi neconforme de fructe și legume. Circa 250 kg de varză au fost nimicite

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe parcursul perioadei 19-25 septembrie, inspectorii ANSA au efectuat controale inopinate în baza anchetelor de serviciu inițiate în urma executării prevederilor ordinului privind implementarea Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide și conținutului de nitrați în produsele alimentare de origine vegetală.

Totodată, 1 lot de varză de 250 kg a fost supus nimicirii prin aplicarea metodei mecanice, iar 1 lot de 250 kg cartofi a fost permis pentru utilizare condiționată în furajarea animalelor, după aplicarea tratamentului termic.

Pentru moment în derulare sunt 3 anchete de serviciu, probele fiind supuse investigațiilor repetate, în scopul stabilirii conformității lotului pentru consum în contextul implementării Programului de monitorizare.

Paralel, conform Ordinelor ANSA privind controalele întărite la importul produselor de origine vegetală, în perioada 1-25 septembrie în urma investigațiilor de laborator, au fost identificate 33 de loturi (cantitatea totală de 569,6 tone) de produse vegetale  de import ce indicau depășirea limitei maxime admisibile (LMA) la conținutul de nitrați după cum urmează:

-6 loturi de cartofi;

-17 loturi pepene galben;

-10 loturi pepene verde .

Din numărul total de loturi neconforme provenite din import, 20 sunt supuse investigațiilor repetate în scopul stabilirii conformității lor, iar 13 au fost declarate conforme după investigarea repetată.

La fel, pentru încălcarea cerințelor normative pe acest domeniu au fost întocmite 5 procese-verbale cu privire la contravenție.

Citește și: Peste 20 de loturi de fructe și legume cu un conținut de nitrați peste limita admisibilă, depistate de inspectorii ANSA

loading...

Comments are closed.