ATENȚIE PESCARI! Despăgubirile pentru prejudiciul cauzat de pescuitul ilicit ar putea fi majorate

Despăgubirile pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole ar putea fi majorate.

Comisia mediu și dezvoltare regională a aprobat, în ședința de astăzi, coraportul la un PROIECT de modificare a Legii privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura, lansat cu titlu de inițiativă legislativă de președinta Comisiei, Elena Bodnarenco.

Autoarea proiectului argumentează că scopul acestuia este de a înăspri răspunderea pentru încălcarea legislației de mediu.

Deputata invocă faptul că peștii prinși prin pescuit ilegal, inclusiv speciile rare din Cartea Roșie, în permanență pot fi găsite pe piețele municipale.

Valorile propuse ale despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune și export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice au la bază categoriile de raritate, vulnerabilitate, importanța ecologică și economică a speciilor.

În prezent, despăgubirile pentru prejudiciul cauzat variază de la 1 (50 de lei) până la 100 de unități convenționale (5000 de lei) pentru un exemplar, indiferent de dimensiune și greutate.

Astfel, despăgubirea pentru un exemplar de crap (”Cyprinus carpio”) ar urma să crească de la 2 la 30 de unități convenționale; pentru un exemplar de șalău (”Stizostedion lucioperca”) – de la 5 la 40 de unități convenționale; de morun (”Huso huso”) – de la 100 la 300 de unități convenționale ș.a.m.d.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în cadrul ședinței plenare a Legislativului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share