Alte știri

BREAKING NEWS // Trei asociații ale magistraților din România o acuză pe Maia Sandu de ”grave atentate la independența justiției”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) anunţă că se solidarizează cu Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova şi condamnă public „gravele atentate la independenţa justiţiei, democraţiei şi statului de drept din Republica Moldova”, ce ar rezulta din acţiunile preşedintei Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a revocatul decretul de numire a preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, fără să respecte paşii procedurali, informează Știripesurse.ro

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Într-un stat de drept, democratic, astfel cum este proclamat prin art. 1 alin. 3 din Constituția Republicii Moldova, având ca valori supreme și garantate demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, dreptatea, justiția trebuie sa fie independente de orice influență politică, directă sau indirectă.

Acțiunile Președintei Maia Sandu, din care reiese ca urmărește subordonarea politică a justiției din Republica Moldova, sunt de neacceptat. Gravitatea acestor acțiuni este cu atât mai mare cu cât se încearcă justificarea lor în numele unor pretinse valori europene sau în numele unei susțineri de către organizații europene.

Concret, la data de 2 septembrie 2020, ca urmare a parcurgerii procedurilor legale și în conformitate cu art. 116 alin. 3 din Constituția Republicii Moldova, judecătorul Vladislav Clima a fost numit, prin decret prezidențial, în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

În luna noiembrie 2020, cu ocazia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, actualul președintele, Maia Sandu, a avut un mesaj anticorupție, pro justiție și pro valori europene.

Pe data 28 mai 2021, fără să i se fi propus de Consiliul Superior al Magistraturii, președintele Maia Sandu a emis un decret prezidențial prin care, cu de la sine putere, a revocat decretul din 2 septembrie 2020, dispunând încetarea mandatului judecătorului Vladislav Clima, de președinte al Curții de Apel Chișinău, pe motiv că ar fi devenit cunoscute „circumstanțe noi legate de modul de desfășurare a concursului” de selectare și promovare a acestuia în respectiva funcție de conducere.

Decretul de revocare a judecătorului Clima nu are nicio legătură și nu este întemeiat în vreun fel pe deficiente grave ale modului în care acesta, din poziția de președinte al Curții de Apel Chișinău, și-ar fi desfășurat activitatea după numirea în funcție, ci este susținut de către președintele Maia Sandu doar pe presupuse noi descoperiri făcute cu privire la desfășurarea concursului din luna iulie 2020, la aproape 10 luni după respectivul concurs.

Daca asemenea fapte au fost descoperite de noul președinte, Maia Sandu, aceasta avea obligația de a cere autorităților abilitate ale statului să le investigheze într-o procedură legală și transparentă, cu respectarea dreptului la apărare, iar dacă se dovedeau ca fiind clar fundamentate, pe elemente concrete și de netăgăduit, Consiliul Superior al Magistraturii avea instrument legal pentru a acționa.

Subliniem, încă o dată, că orice asemenea acțiune poate fi înfăptuită doar cu respectarea independenței justiției și a inamovibilității judecătorilor, valori ale statutului de drept consacrate și garantate de art. 116 alin. 1 din Constituția Republicii Moldova, în acord cu documentele internaționale asumate de această țară.

Acțiunea unilaterală a președintelui Maia Sandu, de a revoca cu de la sine putere un act administrativ, prin care un judecător a fost numit într-o funcție de conducere, la propunerea CSM, ca urmare a parcurgerii procedurilor constituționale și legale, care nu au fost anulate de o instanță de judecată printr-o hotărâre irevocabilă, constituie o atitudine specifică regimurilor totalitare, fiind străina de litera și spiritul valorilor europene și democratice. Concluzia se impune cu atât mai mult cu cât, chiar anterior publicării decretului prezidențial prin care s-a dispus încetarea mandatului judecătorului Vladislav Clima, de președinte al Curții de Apel Chișinău, la CSM s-a încercat numirea unui președinte interimar, în data de 1 iunie 2021 – după ce președintele Maia Sandu a fost prezentă la ședința CSM din 28 mai 2021.

În plus, actul de investire a președintelui Curții de Apel Chișinău este un act consumat, dat fiind că a produs efecte juridice – judecătorul Vladislav Clima exercitându-și atribuțiile legale și emițând acte, în această funcție, din luna septembrie 2020 până în luna mai 2021. În jurisprudența Curții Constituționale a Republicii Moldova s-a avut în vedere, pe de o parte, conceptul de securitate a mandatului față de influențele externe și, pe de altă parte, dublul grad de inamovibilitate al judecătorilor – cu referire la funcția de execuție și cu referire la funcția de conducere.

Nu există o mai gravă încălcare a independentei justiției, a separării puterilor în stat, componente ce țin de esența democrației, precum și de garantarea și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, decât aceea în care cariera judecătorilor și procurorilor este la bunul plac al oamenilor politici.

Acțiunea președintelui Maia Sandu este un atac la valorile democratice pe care pretinde că le apără și promovează.

Față de derapajul alarmant, față de inadmisibila încălcare a independenței justiției, subscrisele asociații, vor susține demersurile Asociației Judecătorilor din Republica Moldova în fața organismelor europene, a Asociației Europene a Judecătorilor, a Asociației MEDEL, a asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor din statele Uniunii Europene, în scopul corectei și completei informări a acestora.

În concluzie, dezaprobăm public și categoric modul în care președintele Maia Sandu l-a revocat pe judecătorul Vladislav Clima din poziția de președinte al Curții de Apel Chișinău, acțiune care poate fi catalogată ca act primejdios de imixtiune în justiție, ca veritabil atac la independența acesteia, fapt ce rezultă atât din cadrul legal intern, inclusiv jurisprudența Curții Constituționale a Republicii Moldova, cât prin raportare la standardele internaționale.

Solicităm public președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, sa nu folosească justiția în bătăliile politice, ci să-i respecte independența. Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație, nici stat de drept, nici garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Asociația Europeană a Magistraților a adoptat, la Siofok, Rezoluția din 27 septembrie – 2 octombrie 2006 în cuprinsul căreia s-a subliniat că: „Independența puterii judecătorești caracterizează în mod preeminent și necesar regula de drept, fiind o garanție fundamentală pentru un proces echitabil. În același timp este un pilon fundamental al statului democratic și trebuie sa fie respectată și întărită de către toate instituțiile statului inclusiv de puterea legislativă””, se arată în comunicatul celor trei asociaţii.

Citește și: Ștefan Gligor vrea să fie Procuror General și să-i pună personal cătușele pe mâini lui Veaceslav Platon

loading...

Comments are closed.