CC va examina mâine cererea PSRM de suspendare a decretului Maiei Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier

Curtea Constituțională va examina mâine, 16 februarie 2021, în ședință închisă, cererea PSRM de suspendare a decretului președintelui Maiei Sandu referitor la desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, iar sesizarea împotriva decretului va fi examinată în ordinea stabilită de lege, transmite Telegraph.md, cu referire la informația obținută de la CC.

Citește: Slusari o acuză pe Maia Sandu că nu convoacă CSS la subiectul concesionării Aeroportului Chișinău: ”Nu avem ce discuta cu Rothschild”

Potrivit art.7/1 din Codul jurisdicției constituționale, Curtea examinează cererea de suspendare a actului normativ contestat cel târziu în a doua zi lucrătoare după înregistrarea sesizării. Decizia de suspendare a acţiunii actului contestat se adoptă de plenul Curţii Constituţionale cu votul a cel puţin 3 judecători. În caz de imposibilitate a convocării plenului Curţii, decizia de suspendare se emite printr-o dispoziţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale, cu confirmarea ulterioară obligatorie de către plenul Curţii Constituţionale. Decizia de suspendare a actului normativ contestat intră în vigoare la data adoptării, urmând a fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În cazul suspendării acţiunii actului normativ contestat, Curtea Constituţională va examina, în fond, sesizarea într-un termen rezonabil.

Amintim că Maia Sandu a anunțat joi, 11 februarie 2020, în cadrul unui briefing de presă că o înaintează pentru a doua oară pe Natalia Gavrilița la funcția de premier. Însă, acest fapt încalcă Constituția Republicii Moldova și hotărârea Curții Constituționale din 6 august 2020, adoptată în urma sesizării deputatului PPDA Igor Munteanu.

Astfel, PSRM a atacat la Curtea Constituțională decretul emis de președintele țării, precum și a solicitat suspendarea acestuia. Totodată, PSRM a cerut conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcția de prim-ministru.

Potrivit PSRM, Președintele țării pune Curtea Constituțională într-o situație absurdă, de a-și interpreta propriile decizii. În același timp, CC trebuie deja să ia act de faptul că Maia Sandu nu respectă nici Constituția, nici voința Parlamentului, fiind ghidată de niște frustrări personale, de interes partinic îngust și de opinii subiective.

Citește și: Analistul și consultantul politic, Cristian Hrițuc: „Strategii Maiei Sandu au dus-o într-o zonă în care n-are opțiuni. PSRM conduce tactic jocul”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share