Alte știri

Cei care încearcă să intre pe teritoriul Angliei pentru a munci fără viză de lucru sunt reținuți și închiși în centre speciale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cetățenii din Uniunea Europeană sunt reținuți și închiși în centre de detenţie a imigranților, dacă încearcă să intre în Marea Britanie pentru a munci fără vize sau statut de ședere, informează Politico.

Mai mulţi diplomați UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la reţinerea cetățenilor din blocul comunitar în centrele de detenţie pentru imigranți, unde sunt ținuți până la șapte zile, în unele cazuri, înainte de a fi trimiși în țările lor de origine. Acest lucru reflectă tratamentul cu care s-au confruntat de mult timp cetățenii din țările terțe aflați în aceeași situație.

Ministerul de Interne britanic nu a publicat încă date oficiale privind numărul cetățenilor UE reținuți în aceste centre de la începutul anului. Politico a aflat de 30 de cazuri, printre care cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli.

Ambasadele europene din Londra oferă consiliere juridică și intervin pentru a încerca să scurteze perioada de detenție, deși nu toți cetățenii UE caută sprijin consular.

Diplomații au precizat că în majoritatea cazurilor este vorba de tineri. Mulți dintre aceștia încearcă să intre în Marea Britanie pentru a lucra ca îngrijitori sau pentru a găsi locuri de muncă slab calificate pentru perioade scurte de timp – o practică obișnuită atunci când Regatul Unit respecta regulile de liberă circulație ale Uniunii Europene.

Durata detențiilor este explicată parțial de restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de Covid-19, ceea ce înseamnă că există mai puține zboruri disponibile pentru întoarcerea cetățenilor UE, iar Ministerul de Interne britanic trebuie să îi supună pe aceștia și la testarea Covid-19 înainte de întoarcerea lor.

Cu toate acestea, un diplomat a spus că unele guverne europene consideră că durata detențiilor este „disproporționată” și ar dori ca UE să adopte o poziție mai dură față administrația britanică.

După Brexit, cetățenii UE sunt împiedicați să intre în Marea Britanie în scopuri de muncă fără viză de muncă sau statut de ședere, care garantează drepturile de ședere ale celor care locuiau în Marea Britanie înainte ca această țară să părăsească UE.

Cetățenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză pentru turism și pot sta până la 90 de zile. Cu toate acestea, Poliția de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă intrarea cetățenilor UE dacă oficialii au motive întemeiate să suspecteze că intenționează să lucreze în țară, dar nu au documentația necesară.

Un diplomat de la o ambasadă care s-a ocupat de aproximativ 20 de cazuri de la sfârșitul tranziției Brexit a declarat că țara sa nu va transfera cetățenii britanici în această situație în centrele de îndepărtare a imigranților, spunând că astfel de persoane vor fi ținute la aeroport până când vor putea lua un zbor înapoi. Ambasadele și consulatele Marii Britanii din Uniunea Europeană „aparent nu oferă prea multe informații cetățenilor UE înainte de plecarea lor”, au adăugat ei.

Dar un al treilea diplomat dintr-o țară UE care procesează mulți imigranți ilegali în fiecare an nu a fost de acord. „Au existat numeroase campanii de informare. Acești oameni au încălcat regulile”, au spus ei.

Biroul de Interne al Regatului Unit nu a răspuns la solicitarea de a comenta aceaste informații.

loading...

Comments are closed.