Alte știri

Cel mai important codice de legi apărut în Țările Române în Evul Mediu, adjudecat cu 11 000 de euro

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Îndreptarea legii”, cel mai important codice de legi apărut în Țările Române în Evul Mediu, în anul 1652, a fost adjudecat la 11.000 de euro, marți seară, la licitația de artă sacră, inclusiv o selecție de carte veche, organizată online de casa Artmark, informează Agerpres.ro

Cunoscut și ca „Pravila cea Mare a Țării”, codicele cuprinde „toată judecata arhierească și împărătească”, destinată atât clerului cât și mirenilor, adică poporului. Scrierea a fost tradusă din limba greacă, la Târgoviște, în tipografia domnitorului Matei Basarab. Exemplarul, cu ex-libris Maria Cantacuzino, nu este cunoscut în literatura de specialitate, se află în stare bună de păstrare și are valoare patrimonială deosebită, potrivit Artmark.

Licitația a numărat aproximativ 200 de icoane rare și cărți vechi.

Prima variantă a Constituției americane, cea din perioada Confederației celor 13 state americane și urmând Declarației de Independență din 1776, care a reprezentat o premieră pentru piața românească de artă și obiecte de colecție, nu a fost adjudecată.

Între loturile adjudecate s-au numărat: uși împărătești „Buna Vestire” de școală brâncovenească (începutul secolului al XVIII-lea), la 6.000 de euro, o icoană pe lemn, cu riză din argint, „Sfântul Eustație și opt scene din viața sa”, școală grecească (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea), la 6.000 de euro, o icoană pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, zugrav Sava Moga (1860), la 5.500 de euro.

Citește și: VIDEO // Ninge abundent în mai multe zone din România

loading...

Comments are closed.