Politic

Cerințele protestatarilor, refuzate: Statul nu poate achita facturile cetățenilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

”Noi nu putem să oferim compensații pentru toți cetățenii Republicii Moldova, pentru că, în primul rând, nu ar fi o măsură judicioasă și foarte costisitoare”. Declarația a fost făcută de Alexei Buzu, ministru al Muncii și Protecției Sociale, în contextul protestelor din Capitală unde se solicită ca statul să achite facturile cetățenilor pe timp de iarnă, informează voceabasarabiei.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Ministrul subliniază că ”pentru cei cu venituri mai reduse statul trebuie să compenseze mai mult, iar pentru cetățenii cu venituri mai mari statul trebuie să compenseze mai puțin sau chiar deloc”.

”Vreau să spun că bugetul public se formează din contribuțiile cetățenilor Republicii Moldova. Asta înseamnă că guvernul, parlamentul, eu ca și ministru avem o responsabilitate și o diligență maximă ca atunci când utilizăm aceste resurse ele să fie utilizate cu maximă grijă, cu maximă eficiență și transparență. Noi avem la moment un mecanism prin care încercăm să identificăm familiile cu venituri reduse și să le oferim aceste compensații pentru ca prețul agentului termic, fie că el este gaz sau electricitate, să fie mai mic. La momentul actual în sistemul de „Ajutor la contor” avem aproximativ 800 de mii de gospodării, la 80 la sută din ele li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate foarte înaltă, asta înseamnă că guvernul achită aproximativ jumătate din factura pe care o au pentru primii 180 de metri cubi în cazul consumului de gaz. Noi nu putem să oferim compensații pentru toți cetățenii Republicii Moldova, pentru că, în primul rând, nu ar fi o măsură judicioasă, ar fi o măsură foarte costisitoare, iar noi la guvern trebuie să ne preocupăm și de alte probleme, cum ar fi cele din sănătate, din educație, ordine internă și în cazul dat trebuie să avem un program țintit. Deci, pentru cei cu venituri mai reduse trebuie să compensăm mai mult, pentru cei cu venituri mai mari trebuie să compensăm mai puțin sau chiar deloc. Aceasta este menirea sistemului pe care îl administrăm acum, un program care costă 5 miliarde de lei pentru perioada aceasta de iarnă”, a explicat ministrul.

Totodată, Alexei Buzu a subliniat că nu cunoaște vreo țară în care Guvernul să plătească integral facturile cetățenilor pentru sezonul rece.

”Eu nu cunosc asemenea țări, sunt experiențe în anumite țări, când statul își asumă să compenseze, spre exemplu, benzina, motorina, alt tip de agenți și experiența acestor țări nu este una fericită și nu trebuie să fie adusă în Republica Moldova, pentru că de cele mai multe ori aceste țări sunt producătoare sau exportatoare de surse de energie, fie că vorbim de gaz, fie că vorbim de petrol. La momentul actual, Republica Moldova importă, noi nu putem să asigurăm acest lucru, pentru că noi trebuie să asigurăm și pensii, investiții în sănătate, investiții în infrastructură, investiții în agricultură ș.a.m.d”, a mai menționat Buzu.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a mai subliniat că autoritățile înțeleg preocuparea cetățenilor legată de facturi și întreprind toate măsurile pentru a oferi un suport în acest sens.

”Noi înțelegem preocuparea cetățenilor legată de facturi, înțelegem că este o perioadă extrem de dificilă, în special pentru familiile cu venituri reduse, în cadrul guvernului am venit cu un set de măsuri de susținere atât pe partea de protecție socială, creșteri salariale în sectorul public, ca să atenuăm această criză cât mai mult posibil, dar răspunsul nostru este legat de acest sistem de compensații „Ajutor la contor”, prin care cele mai vulnerabile gospodării, gospodăriile cu venituri reduse primesc compensații într-un mod țintit, iar noi nu credem că puținele resurse pe care le avem în bugetul public trebuie să fie utilizate pentru gospodării care nu au nevoie de aceasta. Noi ne-am dori, într-adevăr, ca prețul la gaz, prețul la electricitate să fie mult mai mic, dar suntem într-o situație creată de războiul din Ucraina, care a determinat aceste creșteri semnificative ale gazului, electricității ș.a.m.d. și noi în cadrul guvernului ne preocupăm, încercăm să venim cu aceste măsuri, dar noi avem și o responsabilitate de diligență a banului public”, a mai spus Buzu.

Amintim că mai mulți cetățeni au participat duminică, la un protest organizat în Capitală. Manifestanții au solicitat ca statul să achite integral facturile cetățenilor pentru perioada rece a anului.

loading...

Comments are closed.