Alte știri

Cetățenii străini nu vor mai fi obligați să prezinte un test PCR COVID-19 negativ la intrarea în Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cetățenii străini nu vor mai fi obligați să prezinte un test PCR COVID-19 negativ la intrarea în Republica Moldova, așa cum urma să se întâmple începând cu 5 martie 2021, informează Telegraph.md, cu referire la hotărârea de ieri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Potrivit hotărârii CNESP din 4 martie 2021, la intrarea în Republica Moldova toate persoanele, indiferent de cetățenie, vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate. În cazul minorilor de până la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoţitorul acestuia.

Citește și: Apelul lui Igor Dodon în contextul crizei pandemice

Sunt însă câteva categorii de persoane exceptate de la respectarea regimului de autoizolare (în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă). Printre acestea sunt și persoanele, indiferent de cetățenie, care dețin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport proprii), precum și persoanele aflate în tranzit.

Excepția deținerii testului PCR COVID-19 negativ în partea persoanelor străine nu a fost prevăzută și în hotărârea CNESP din 26 februarie 2021, această posibilitate fiind acordată inițial doar cetățenilor Republicii Moldova (pct.1.1. din hotărârea CNESP din 26.02.21).

Astfel, începând cu ziua de astăzi, 5 martie 2021, persoanele străine și cetățenii Republicii Moldova pot intra în Republica Moldova, dar sunt în drept să prezinte un test PCR COVID-19 negativ la intrarea în țară sau să-și asume că vor respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Menționăm că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu sunt obligate să prezinte testul sau să respecte autoizolarea, a decis CNESP. Totodată, persoanele care se află în regim de autoizolare/carantină pot întrerupe acest regim, după a 10-a zi, dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

Citește și: Dodon: Toate partidele din Parlament, cu excepția socialiștilor, sunt categoric împotriva legii lustrației

loading...

Comments are closed.