Concluziile preventive ale experților tehnici: Blocul curativ nr. 2 din cadrul clinicii Vorniceni nu poate fi utilizat la moment

Utilizarea la moment a blocului curativ nr. 2 din cadrul Clinicii din Vorniceni a IMSP Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”,  în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, nu este posibilă. Aceasta este concluzia prezentată în cadrul Raportului de expertiză tehnică preventivă, de către experții contractați de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a examina construcția și instalațiile inginerești.

Urmare a evaluării, s-a constatat că proiectul de rесоnstruсțiе а Blocului curativ nr. 2 din s. Vorniceni  nu а fost verificat de Direcția Vеrifiсаrе și Expertizare а Рrоiесtеlоr de construcție și a fost elaborat fără expertiza tehnică a clădirii existente, cum prevedea caietul de sarcini. Panourile electrice, de automatizare și dirijare, sunt deteriorate din cauza umidității, ceea ce pune în pericol funcționarea sistemelor inginerești și a utilajului tehnologic menit să asigure funcționalitatea blocului clinic.

De asemenea, în elementele structurii de rezistență a construcțiilor existente au fost depistate semne de umezeală, deteriorarea finisajelor și căderea tencuielei pe suprafețele interioare ale pereților subsolului, urmare a pătrunderii apelor subterane  (din cauza lipsei drenajului, care nu a fost executat conform proiectului).

În raport se menționează că, pentru asigurarea funcționalității blocului curativ nr. 2 a clinicii din satul Vorniceni este necesară întreprinderea următoarelor măsuri:

-Realizarea  măsurilor de hidroizolare a încăperilor subsolului, unde sunt amplasate toate sistemele inginerești și automatizate;

-Verificarea și recepționarea pe scheme de bază a rețelelor de asigurare cu energie electrică, care la moment lucrează pe schemă temporară;

-Verificarea și punerea în funcțiune a sistemului antiincendiar;

-Punerea în funcțiune a sistemului automatizat a rețelelor de purificare a apei potabile, fiind necesară separarea sistemului de purificare doar la necesitățile de apă potabilă;

-Verificarea și punerea în funcțiune a ascensoarelor.

În scurt timp, experții vor definitiva expertiza tehnică și vor elabora proiectul de lucrări care necesită a fi realizate pentru punerea în funcțiune a blocului curativ nr. 2.

Citește și: Peste 1,63 milioane de euro sunt investiți pentru modernizarea Colegiului Tehnic Agricol din Svetlâi, în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”

Total
0
Shares
 
Total
0
Share