Conducerea CNAM a avut o întrevedere cu o echipă de experți ai FMI. Despre ce s-a discutat

Conducerea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a avut luni, 13 iulie, o şedinţă online cu o echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), care timp de două săptămâni va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova pe marginea negocierii unui program pentru următorii trei ani.

În cadrul întrevederii, părţile au discutat despre rezultatele curente și indicii prognozați ai fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM), în special în contextul pandemiei de COVID-19.

Expertul FMI Samir Jahan a menţionat că la etapa de iniţiere a unui program nou cu FMI și în procesul de efectuare a unei analize ample a situaţiei macroeconomice din ţară, una dintre componente sunt cheltuielile în domeniul sănătăţii. “În contextul pandemiei de COVID-19 care a afectat întreaga lume, dorim să cunoaștem care a fost impactul pandemiei asupra cheltuielilor urgente în sistemul medical, care vor fi consecințele pe termen lung asupra sistemului medical și impactul după 2020 asupra cheltuielilor în sistemul de sănătate”, a spus expertul FMI.

Directorul general al CNAM, Valentina Buliga, a salutat echipa de experți, apreciind parteneriatul onest și corect cu această instituție financiară internațională.

“Pandemia ne-a găsit și pe noi, la fel ca și pe toate țările, nepregătiți pentru astfel de situație, am fost nevoiți să ne organizăm din mers, fără experiență, dar am reușit să facem față. Principala sarcină a CNAM este finanțarea la timp și ritmică a tuturor serviciilor prestate de instituțiile medico-sanitare. Pentru noi a fost și este important ca toate cazurile să fie finanțate la timp, conform rapoartelor prezentate de instituțiile medicale. În această perioadă am acoperit financiar toate cazurile, atât cele suspecte, cât și cele confirmate”, a declarat Valentina Buliga.

Directorul general al CNAM a informat experții FMI și despre suplimentul la salariu pentru lucrătorii medicali antrenați în tratamentul COVID-19, pentru lunile martie-mai în acest scop fiind alocate cca 42 milioane de lei. La fel, din fondurile AOAM au fost redistribuite cca 36 milioane de lei pentru achiziționarea de teste pentru depistarea coronavirusului de tip nou. Totodată, misiunea FMI a primit informații și despre rectificările efectuate în primul semestru la bugetul FAOAM.

Discuțiile dintre conducerea CNAM și experții FMI s-au referit și la tendinţele pentru următoarea perioadă în acumularea fondurilor AOAM, capacitatea acestora de a acoperi cheltuielile determinate de pandemie.

În acest context, Valentina Buliga a spus că măsurile care trebuie să fie întreprinse în continuare pentru prevenirea și tratamentul COVID-19 necesită un efort conjugat și o nouă viziune pentru ca instituția să facă față creșterii poverii financiare. “E nevoie să fim bine organizați, pragmatici în activitățile noastre pentru ca nicio persoană să nu râmână fără asistență medicală, indiferent dacă este sau nu asigurată. Cheltuielile pentru tratament, prevenire, depistare sunt mari, au crescut costurile pentru diferite măsuri de protecție, dotare a instituțiilor medicale, asistență medicală. Însă cel mai important este motivația și siguranța personalului medical să activeze în condiții de pandemie, să-l motivăm să lucreze acasă, în țară”, a concluzionat directorul general al CNAM.

Citește și: CNAM a reluat vizitele de monitorizare a proiectelor finanţate din fondul de dezvoltare

Total
0
Shares
Total
0
Share